najave

Uskočki boj za Klis 2012.


vrijeme: 27.07.2012. - 29.07.2012.
mjesto: Tvrđava Klis

Ovoga petka na Klisu započinje drugi po redu međunarodni trodnevni povijesno-scenski spektakl "Uskočki boj za Klis 2012.", koju organizira povijesna postrojba "Kliški uskoci", a sve će se odvijati u okviru ljetne kulturno-turističke manifestacije "Dani Petra Kružića, kapetana i kneza kliškoga".
 
U jedinstvenu ozračju kliške tvrđave i na trgovima oko nje sljedeća će se tri dana, osim rekonstrukcije povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske, između ostaloga, održavati kvalifikacije u mačevanju, turnir u streličarstvu, sajam starih obrta i zanata, predstavljanje povijesnih postrojba, nastupi pučkih pivača, performansi, iluzionisti, žongliranje s vatrama te posljednjeg dana koncert Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape Sv. Juraj HRM.
 
U "Uskočkom boju za Klis 2012." sudjelovat će 230 kostimiranih sudionika, inače članova 19 povijesnih postrojbi iz raznih hrvatskih krajeva te dviju sličnih skupina iz Slovačke i Slovenije.

Posjetitelji će moći uživati u izvornim jelima i pićima iz toga doba, u autentičnim rukotvorinama, autohtonim suvenirima i ostalim proizvodima mediteranskoga podneblja. Na sajmu starih obrta i zanata sudjelovat će tridesetak izlagača iz Hrvatske. (Hina)
 

(D.H.F., 26.07.2012)