Preskočite na glavni sadržaj

Maestro Kitajenko i ZF u Lisinskom izvode Beethovena

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem uglednoga maestra Dmitrija Kitajenka izvest će u petak, 14. ožujka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 9. simfoniju u d-molu Ludwiga van Beethovena, koju mnogi smatraju najvećim djelom toga glasovitog skladatelja i jednim od najvećih djela klasične glazbene literature uopće. 
vrijeme: 14.03.2014.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr

Riječ je koncertu iz sklopa Plavoga ciklusa ZF-a koji će zagrebačkoj publici ponovno predstaviti popularnu Beethovenovu "Devetu" koja, kako se navodi u današnjem priopćenju ZF-a, zauzima posebno mjesto u koncertnom repertoaru svakog orkestra.

Podsjeća se kako je zadnji, IV. stavak te simfonije, uglazbljena pjesma Friedricha Schillera "Oda radosti" koja priziva zajedništvo i ujedinjenje čovječanstva. Ističe se kako zato ne čudi da je Europska unija odabrala upravo "Odu radosti" kao svoju službenu himnu.

Kako se navodi, ulaskom u Europsku uniju i Hrvatska je postala dio te "Ode radosti", koju će pak na koncertu u petak, uz pratnju Akademskoga zbora "Ivan Goran Kovačić", otpjevati poznati hrvatski solisti: sopranistica Martina Zadro, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Tomislav Mužek i bas Luciano Batinić.

Osim Beethovena, na programu koncerta u petak bit će i 1. koncert za klavir i orkestar u b-molu P.I. Čajkovskog, na kojemu će premijerno u Zagrebu nastupiti poznata koreanska pijanistica Yeol Eum Soni, koja će, kako se ističe, svoje pijanističko umijeće pokazati u djelu koje je, zbog kombinacije pijevnih melodija, raskošne orkestracije i virtuoznih solističkih dijelova, te ugleda koje uživa u glazbenom svijetu, velik izazov svakog solista.

U priopćenju stoji da će se, zbog velikog interesa javnosti, koncert s istim programom održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i u subotu s početkom u 19,30 sati. (Hina)