nagrada

Uspjeh klape Kastav u Sjedinjenim Državama


vrijeme: 13.07.2012.
mjesto: Cincinnati, SAD

Muška klapa Kastav, pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, osvojila je 2. nagradu i srebrnu olimpijsku medalju u kategoriji 21 – Folklor na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji 7th World Choir Games (7. Zborska olimpijada), koja se od 3. do 11. srpnja održala u američkom gradu Cincinnatiju.
 
Zahvaljujući vrijednim nagradama ostvarenim posljednjih godina na međunarodnim natjecanjima, Klapa je nastupila izravno u finalnom dijelu natjecanja, a ovu vrijednu nagradu izborila je izvodeći repertoar kojim je predstavila dio bogate hrvatske glazbene baštine temeljen na klapskoj a cappella pjesmi: ‘Vo je naša zemja (Mojimir Ćaćija / Jakov Dukić), Testamentum (Ljubo Stipišić Delmata), Sutra će te ponitT (Krešimir Magdić / Jakša Fiamengo) i Bukovico (dalmatinska narodna u obradi Ive Brkića). Ovaj nastup održan je u SCPA – Corbett Theater u Cincinnatiju.
 
Pored nastupa u službenoj, dakle natjecateljskoj konkurenciji, klapa Kastav je održala i dva koncerta što je svakako pridonijelo cjelovitosti prezentacije hrvatske glazbene baštine i to u Newport on the Levee u Kentuckyju i u crkvi Horizon Community Church u Cincinnatiju.
Poseban izazov bio je nastup 6. srpnja u izravnom prijenosu koji je omogućio da klapa Kastav zapjeva uživo na otvaranju 21. Kastafskog kulturnog leta u okviru koncerta Prošeći se po Kvarneru autora Roberta Grubišića. Bio je to ujedno i prvi izravni prijenos na pozornicu Kastafskog kulturnog leta u povijesti Festivala.
 
Inače, na 7. Zborskoj olimpijadi u Cincinnatiju je u 23 različite natjecateljske kategorije, nastupilo 362 zbora iz 64 zemlje sa svih kontinenata svijeta.
 
Ovo gostovanje klape Kastav, koja ove godine ujedno slavi i svoju 20. obljetnicu neprekidnog i vrlo uspješnog rada, realizirano je uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (MIC)

(D.H.F., 13.07.2012)