Preskočite na glavni sadržaj

Luko Paljetak dobitnik Zlatne plakete Miljenko Smoje

Pjesnik Luko Paljetak ovogodišnji je dobitnik Zlatne plakete Miljenko Smoje, koja mu je uručena na tradicionalnoj Smojinoj marendi, koja se osmu godinu održava u čast tog splitskog pisca.
vrijeme: 14.02.2014.
mjesto: Split
Paljetak je rekao kako mu je drago što je dobio ovo priznanje koje nosi Smojino ime. 'Mene i Smoju najviše povezuje jedna simpatija prema malom čovjeku i to je nešto što ja u sebi nikada ne bih želio izgubiti', istaknuo je Paljetak.

Naglasio je da su on i Smoje bili 'kolege po duhu' koji povezuje Split i Dubrovnik. 'To je duh koji je Smoje u Splitu savršeno utjelovio kroz svoje likove i vlastiti život, i duh Dubrovnika koji na neki način progovarao kroz Držića preko Feđe Šehovića pa, evo, mogu se usuditi reći i mene koji u jednom dijelu mog opusa živi i dalje', pojasnio je Paljetak i dodao da ga sa Smojom povezuje i pisanje na pisaćem stroju.

Paljetak se osvrnuo i na sam naziv manifestacije podsjetivši da je marenda sveti čin u Dalmaciji. 'Marenda je okupljanje oko stola, a svaki stol je mala slika zemlje u cjelini. Mi na taj način odajemo počast nebu, zemlji i vlastitome ja, a to ja uključuje puno ljubavi prema drugima', rekao je Paljetak.

Pokretač Smojine marende Boris Kragić prisjetio se kako je točno na današnji dan prije 30 godina s Miljenkom Smojom putovao na zimske Olimpijske igre u Sarajevo i s njim u vlaku za marendu jeo vrući kruh i mortadelu.

'Smojinoj marendi' nazočio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je rekao da mu je iznimno drago što je ta manifestacija, u znak sjećanja na Smoju, postala tradicionalna.

Luko Paljetak je šesti dobitnik Zlatne plakete Miljenko Smoje. Prije njega to su priznanje dobili Arsen Dedić, Mile Skračić, Vladimir Beara, Davor Štambuk i Ivo Brešan.

Miljenko Smoje (1923.–1995.) bio je novinar, književnik i scenarist. Pisao je putopise, scenarije, reportaže i satire o običnom čovjeku.
(Hina)