Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski autori na Časnoj listi IBBY-ja 2014.

Časna lista IBBY (IBBY Honour List) je bijenalna selekcija suvremene produkcije knjiga ponajboljih pisaca, ilustratora i prevodilaca zemalja članica IBBY-ja, na kojoj su se našli i domaći autori Branka Primorac, Marsela Hajdinjak i Ivan Zorić.
vrijeme: 12.09.2014.
url: http://www.ibby.org
(75 zemalja članica – Hrvatska sekcija IBBY-ja je Hrvatski centar za dječju knjigu u Knjižnicama grada Zagreba – više na www.kgz.hr). Nacionalne sekcije zemalja članica svake druge godine biraju  po jednu knjigu iz navedene tri kategorije kako bi međunarodnoj javnosti prezentirali ono najbolje iz suvremene produkcije te ju ponudili nakladnicima dječje knjige u svijetu. Na IBBY Honour List 2014. je 150 knjiga i autora.
 
Hrvatske autori na IBBY Honour List 2014. su:
spisateljica Branka Primorac s knjigom Zvonka Zmaj i Tri kavalira, Zagreb: Alfa, 2012.
ilustratorica Marsela Hajdinjak s knjigom Nezadovoljna bubamara Sunčane Škrinjarić, Zagreb: Mozaik knjiga, 2012. 
prevodilac Ivan Zorić s knjigom Apsolutno istinit dnevnik Indijanca na određeno vrijeme Shermana Alexiea, Zagreb: Algoritam, 2010.

Sedam kompleta IBBY Honour List, zajedno s katalogom na engleskom jeziku koji objavljuje IBBY cirkulira svijetom u vidu izložbi te se prezentira na konferencijama i sajmovima knjiga (Bologna, Frankfurt, Leibniz, Pariz, Moskva).

Knjige na Časnoj listi pohranjene su u Internationale Jugendbibliothek u Münchenu, Swis Institute for Child and Youth Media u Zurichu, Bibiani u Bratislavi, IBBY Tokio i Northwestern University Library Evanston u Illinoisu te su dostupne za pretraživanje putem on-line kataloga navedenih ustanova.

Hrvatski centar za dječju knjigu redovito odabire knjige na Časnu listu IBBY svake druge godine od 1996. godine do danas. O nominacijama u kategorijama pisca, ilustratora i prevodioca odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu.

Svečana dodjela diploma Časne liste IBBY-ja hrvatskim autorima i nakladnicima na bit će na 34. Kongresu IBBY-ja u Meksiku ( Mexico City), 12. rujna 2014.
( više na www.ibby.org )