izložba

Izložba Alfreda Freddya Krupe u Karlovcu


vrijeme: 29.06.2012. - 12.07.2012.19,00
mjesto: Karlovac; Galerija Zilik, Radićeva 13

U karlovačkoj Galeriji ZILIK,  danas, 29. lipnja, u 19 sati, otvara se izložba kojom karlovački akademski slikar Alfred Freddy Krupa obilježava 20 godina od prvog javnog predstavljanja ljubiteljima likovne umjetnosti. Izložba ostaje otvorena do 12. srpnja. 

Prozračnošću akvarela prenijeti trenutak slikovitosti krajolika zahtjevni je umjetnički zadatak. Alfred Freddy Krupa već niz godina prizore  posvojene ljepote kreativnim pristupom opredmećuje u djelima suptilne kromatike i odmjerenošću između opisnosti motiva i treptaja poteza u tvorbi oblika. Niz djela posljednjih godina Krupa je izveo u tehnici akrila postižući njime dvostruku slojevitost, i punu ispunjenost plohe i što je  važnije, pastoznost namaza, dinamiku gestualnosti dovedenu do izvjesne slikarske autonomnosti. 

Njeguje načela klasične estetike i u ravnoteži kompozicije, igri svjetla, s inzistiranjem na ugođajnosti scene. Krupini akvareli i akrili nose i notu racionalnog, čitkost pojaseva u sumiranju pejsažnog predloška, ali i vitalitet boje. Kolorizma  malenih pomaka, povremenih akcenata otvorenije palete s poštivanjem akvarelne fluidnosti i akrilne reljefnosti.

Zanimljivo laganu vibrantnost plohe Krupa postiže 'urednošću' gradnje, mnoštvom sitnih skladno povezanih dodira kistom, ritmizacijom kromatskih traveja koji sugeriraju i red i pokrenutost, zaustavljenost izgleda i potencijalnost  mjene. U  akvarelima i tekstura papira ima znatnu ulogu, a u ostvarenjima akrilne punine boja je sama sebi dostatna.


Također Krupa pažnju posvećuje detalju, zdanju, drvetu kao sadržajnim orjentirima u odabranom kadru prirode, ali i reducira pejsaž na elementarno, odnose tla i neba razigranog oblicima. Krupa hvatanje neuhvatljivog u događanju krajolika uprisutnjuje karakterističnim rukopisom prepoznatljivim u modernom hrvatskom akvarelu. A akrili nikako nisu mehaničko prenašanje dubokog razumijevanja akvarela već i pronicanje mogućnosti drugačijeg egzistiranja boje. Krupa se  oslanja se na dvije velike tradicije, svoga djeda, sjajnog slikara istoga imena, i specifičnost rodnog Karlovca, grada na rijekama,  s temama zahvalnim za svakog akvarelistu, i umjetnika koji motiv dorađuje i preobražava do dodira i drugačije istine.

Voda je i iskra emotivnog, vidljiva kada se Krupa i odmiće od toka rijeka. A slikar Krupinog senzibiliteta to mora osjetiti. U kontinuitetu Krupinog opusa nema kvalitetnih zastoja,  zarana dosegnuta razina obogaćuje se novim iskustvima, s nikada narušenom radošću stvaranja. Iz teksta Stanka Špoljarića

Alfred Freddy Krupa rođen je 1971. godine u Karlovcu. Studij slikarstva započeo kod svog djeda, nestora hrvatskog i jugoslavenskog akvarelizma, akad.slikara prof. Alfreda Krupe (1915.Mikolow,Poljska-1989.Karlovac,Hrvatska). Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1995. godine (klase Biffel, Koydl, Jordan, Atač). Boravio na studijskom putovanju u Japanu na Research Institute for Art-Tokyo Gakuei University 1998/99. u klasi prof. AkiraItoha. Stekao stručni naziv profesora crtanja i slikanja 2005. godine kod Zavoda za školstvo Republike Hrvatske. Stipendista Grada Karlovca 1992- 95. i Ministarstva prosvjete vlade Japana 1998-99. Matica hrvatska 1996. godine izdala je specijaliziranu monografiju/zbirku crteža rodinim i purinim perom A.F.Krupe sa uvodnim tekstom Dr. Danka Plevnika. Sudionik niza likovnih kolonija. Djelovao kao samostalni scenograf (Kazališni kotao, Dramski studio Zorin Dom) i scenografski suradnik (kod A. Augustinčić). Od 2004.godine do danas predaje crtanje i slikanje na smjeru grafički dizajn Srednje škole Duga Resa. Član Hrvatskog društva likovnih umjetnika - Zagreb od 1995. godine. Član INSEA-Hrvatski savjet (Međunarodno društvo za obrazovanje kroz umjetnost).

(M.K., 29.06.2012)