predstavljanje

Na velikom Festivalu Hrvatske u Francuskoj 60 programa na 43 lokacije


vrijeme: 20.06.2012.
mjesto: Francuska

Hrvatska će se predstaviti sa šezdeset kulturnih, turističkih, gospodarskih, sportskih i obrazovnih programa na 43 lokacije na velikom Festivalu Hrvatske u Francuskoj u okviru manifestacije Kulturne sezone od rujna do prosinca ove godine, rečeno je na predstavljanju ove manifestacije u Medijateci Francuskog instituta u Zagrebu.

'Dakle, 60 programa na 43 lokacije jedan je impozantan broj za četiri mjeseca događanja', rekla je Zdenka Weber iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. U sklopu te manifestacije, službenog naziva 'Croatie, la voici! - Festival de la Croatie en France', također će se održati gospodarski forum, gospodarska predstavljanja, a na svim većim događanjima bit će prilike za predstavljanje hrvatske gastronomske ponude i vina, kazala je.

Osim toga, hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organizira u Grenobleu i Nici dan hrvatske povijesti kada će svi učenici dobiti materijale iz kojih će moći upoznati Hrvatsku. 'Festival Hrvatske u Francuskoj za nas sigurno predstavlja jednu platformu, jedan početak još dubljih, još boljih, još svrhovitijih, još intenzivnijih suradnji između hrvatskih i francuskih institucija...', istaknula je Weber.

Izbornica Festivala Seadeta Midžić najavila je, uz izlaganje Apoksiomena, za koji se očekuje da će biti najviše zapažen u Francuskoj, izložbu djela Ivana Picelja te izložbu skulptura Ivana Meštrovića.

Iz opsežnoga programa koji se još dovršava, izdvojila je pregled hrvatske fotografije u izboru Petera Knappa, čitanja hrvatskih dramatičara u La Comedie francais, projekcije hrvatskih eksperimentalnih filmova u centru Georges Pompidou, izložbu Damira Očka u Palais de Tokyo, nastup Zagrebačkih solista u Theatre de la Ville, rezidencijalni program Sanje Iveković i Igora Eškinje u Muzeju MAC/VAL, te filmske programe u Francuskoj kinoteci.

Radio France posvetit će vikend program hrvatskoj glazbi, hrvatski strip predstavit će se u La Rotondi, a hrvatski umjetnici sudjelovat će i na Festivalu d'Automne u Theatre de la Colline, na manifestaciji La Nuit Blanche, na Festivalu Est-Ouset u gradu Die te filmskom festivalu d'Amiens. (Hina)

(R.P.B., 20.06.2012)