predstavljanje

Dobro more Voje Radoičića na Pavlinskom trgu u RijeciPavlinski trg u Rijeci od jučer krasi skulptura - brod 'Dobro more', poznatog riječkog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića.
Skulptura 'Dobro more' izrađena je od metala, oslikana akrilnim bojama i teži oko 500 kilograma. Visoka je oko četiri metra, duga oko dva metra, a širine je oko jedan metar. Voju Radoičića za izradu skulpture angažirao je Grad Rijeka, a umjetnik je u svoje rješenje uklopio i sliku koja se prostire na 170 četvornih metara pročelja zgrade, u pozadini skulpture na Pavlinskom trgu. U realizaciju ovog projekta, Grad Rijeka je uložio oko 940 tisuća kuna.

Radovi Voje Radoičića široko su prepoznatljivi. Bavi se slikarstvom, malom plastikom, ilustracijama za djecu, primijenjenom grafikom i tekstilnim dizajnom, a brodovi i more su mu česti motivi.

'Ovo je za mene poseban dan na koji sam dugo vremena čekao, jednako kao što dugo želim da Rijeka u svojem srcu dobije nešto Vojino. Jer, Vojo je izvor tolike radosti, tolike dječje zaigranosti i kreativnosti da tu energiju jednostavno moramo imati u središtu našeg grada. A Rijeka i Vojo vole se, kako volimo reći  - javno i  već dugo vrijeme gotovo su nerazdvojivi. I zato je ovaj Vojin brod za mene simbol Rijeke – Rijeke koja ima tradiciju kvalitete u brodogradnji, Rijeke koja je uvijek nova i drugačija, Rijeke koja sada živi s morem i uz more i Rijeke koja zna kuda plovi. S druge strane, brod i more za Voju su uvijek bili središte njegove umjetnosti i stvaralačke energije, kojoj je i danas vjeran', kazao je gradonačelnik Obersnel, dodavši kako je skulptura, uoči Dana zaštitnika grada sv. Vida, poklon svim građanima i svima koji otkrivaju i upoznavaju Rijeku.


'Veoma sam uzbuđen zbog cijele ove svečanosti, iako sam u životu imao više od 180 izložaba. No, ovo je nešto drugačije, jer ovaj brod darujem svom gradu, da u njemu ugođaj boravka bude još ljepši', kazao je Radoičić poželjevši da brod postavljen na Pavlinskom trgu bude tek početak akcija kojima će Rijeka postati još veselija i ljepša.

Vojo Radoičić održao je preko 180 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 40 scenografija. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među ostalim, nagrade Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, Godišnje nagrade Grada Rijeke, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi. Za ilustraciju dječje knjige dobio je nagradu Grigor Vitez i nagradu Ivana Brlić-Mažuranić.

Radoičić je bio hrvatski kandidat za prestižnu nagradu za ilustraciju Hans Christian Andersen, a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.

Uz skulpturu Dobro more postavljenu na Pavlinskom trgu, Grad Rijeka postavio je na Korzu 2010. g. skulpturu akademika Ivana Kožarića Hodač. Na Kantridi, pored Atletske dvorane, 2011. godine postavljena je skulptura More akademskog kipara Ljube de Karine poklon Goranske kiparske radionice Lokve. Tijekom ove godine, na Svetom Križu, ispod Astronomskog centra Rijeka, bit će postavljena skulptura Kut Nevena Bilića. I ovu skulpturu Gradu Rijeci je poklonila Goranska kiparska radionica Lokve' LJ.M.P.

Izvor: www.rijeka.hr

(I.P., 15.06.2012)