nagrada

'Craftattract' nagrađen na filmskom festivalu Primus u Ptuju


vrijeme: 12.06.2012.
mjesto: Slovenija; Ptuj

Film 'Craftattract – Tradicijski i umjetnički obrti Krapinsko-zagorske županije', koji je realiziran u suradnji s Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije u okviru incijative Foruma slavenskih kultura, nagrađen je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma koji se bavi kulturom s posebnim osvrtom na muzejske produkcije. Filmski festival održan je u Prtuju, Slovenija, od 17. do 20. svibnja 2012.

Projekt Muzeja Hrvaskog zagorja 'Craftattract', prema idejnoj koncepciji autorice Goranke Horjan, bio je visoko ocijenjen prilikom evalucije za sufinanciranje iz EU fondova, dobitnik je nacionalne nagrade Hrvatskog muzejskog društva, a nakon implementacije projekta u okviru prekogranične suradnje sa Slovenijom predstavljen je na više stručnih konferencija u zemlji i svijetu. Prošle godine projekt je objavljen u svjetskom časopisu za nematerijalnu baštinu Intangible Heritage koji je publiciran u J. Koreji. Stručni tim Muzeja koji od 2007. g. intenzivno radi na razvoju projekta koji je postao svojevrsni regionalni model dobre prakse dobio je još jedno priznanje.

U sklopu Dana etnografskog filma bio je predstavljen u Rovinju u travnju gdje su projekt predstavile Tihana Kušenić, kustosica Centra za nematerijalnu baštinu u Muzeju 'Staro selo' u Kumrovcu i Anita Paun Gadža, viša kustosica Muzeja.

Sadržaj filma snimio je Žarko Nikin i na taj način ovjekovječio rad brojnih majstora – obrtnika Hrvatskog zagorja.

(R.P.B., 12.06.2012)