Preskočite na glavni sadržaj

Kumrovec i Bistrica ob Sotli u zajedničkom projektu

Dvije susjedne općine koje dijeli Sutla, Kumrovec i Bistrica ob Sotli, zajedno sudjeluju u projektu 'Baština na suvremen način', čija je vrijednost 69.500 eura.
U projektu sudjeluju učenici osnovnih škola i članovi udruga mladih s obje strane Sutle. Oni moraju popisati kulturnu baštinu ove dvije mini-regije te će se potom predstaviti korisnicima na pametnim telefonima ili tabletima. Dobiveni rezultati ući će i u školski kurikulum u obje države te će se izdati i pisani vodiči na hrvatskom i slovenskom jeziku. Izradit će se također i dvojezična mobilna aplikacija za sve android mobilne uređaje, a učenici će je moći prenijeti i s Internet trgovine Google playa i voditi korisnika pomoću GPS navigacije.

- Cilj nam je da se kroz ovaj projekt i naši najmlađi uključe u sustav terenskog rada da bi se dobio novac iz europskih fondova – rekli su čelnici općina i ravnatelji škola iz obje općine na predstavljanju ovog proejkta koji bi trajao do 31. srpnja 2015. godine.

Mladi će Kumrovčani tako istraživati dvorce Cesargrad, Miljanu, kuriju Erdӧdy, arheološke lokalitete iz brončanog doba Špičak, temelje kapele sv. Roka iznad Titove rezidencije, mnogobrojne sakralne objekte, spomenik 'Lijepoj našoj' u Zelenjaku, 'Staru školu' u Zagorskim Selima, a posebna pažnja posvetiti će se i suradnji s etnomuzejom 'Staro selo'.

Putem modernih aplikacija turiste će upoznavati i s tradicionalnim manifestacijama poput Zagroske svadbe, Jurjeva, Ivanjskog krijesa, Trikralskih zvezdara, ali i s zagorskim tradicijskim vještinama, zanatima i obrtima te pastirskim igrama. Do sad je održano i nekoliko predavanja na kojima su mladi učili kako najbolje opravdati projektne troškove. U projektu dvije susjedne općine, Kumrovec i Bistrica ob Sotli, participiraju s iznosom od 25 % koje će morati platiti iz svojih proračuna.

Autor: Mladen Mandić

Izvor: Večernji list Podravina Bilogora, 25.11.2013.