Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Majke Courage' u splitskom HNK-u

Premijera drame Bertolta Brechta 'Majka Courage i njezina djeca', u režiji Dušana Jovanovića, će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u petak, 22. studenog, u 20 sati. Naslovna uloga povjerena je nacionalnoj dramskoj prvakinji Zoji Odak.
vrijeme: 22.11.2013. 20 h
mjesto: Split; HNK, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr/

Brecht je svoju dramu napisao 1939. kao odgovor na nacističku okupaciju Poljske, a svoje je likove smjestio u rano 17. stoljeće kada u Europi bjesni tridesetogodišnji rat. Kantinjerka Anna Fierling s nijemom kćerkom Kattrin, koju u predstavi igra Ana Franić, te sinovima Eilifom (Pere Eranović) i Švicarskim sirem (Marko Petrić) obilazi ratišta, a rat joj je sredstvo preživljavanja. Ostali protagonisti Arijana Čulina u ulozi prostituke Yvette, te Žarko Radić i Trpimir Jurkić koji tumače uloge Kuhara i Vojnog župnika. Ostale uloge tumače Josip Zovko, Mijo Jurišić, Vladimir Posavec Tušek, Goran Marković, Duje Grubišić, Marjan Nejašmić Banić, Tajana Jovanović, Snježana Sinovčić Šiškov, te Zorana Kačić, Svjetlana Mandić i Bojan Brajčić. Osim redatelja Jovanovića autorski tim čine scenografkinja Meta Hočevar, dramaturginja i asistentica redatelja Klavdija Zupan, skladatelj songova i scenske glazbe Drago Ivanuša, kostimografkinja Jelena Proković, autor tekstova songova je Predrag Lucić, za scenski pokret zadužen je Alen Čelić, a za oblikovanje svjetla i tona Srđan Barbarić i Željko Mravak.

Dušanu Jovanoviću, uglednom slovenskom redatelju, dramatičaru i esejistu, koji je za svoj redateljski i spisateljski rad dobio brojne ugledne nagrade u Sloveniji i na ex-jugoslavenskom prostoru ovo je, nakon Millerove drame 'Smrt trgovačkog putnika' koju je prije dvije godine postavio u HNK Split, druga režija u ovom kazalištu. HNK Split