Preskočite na glavni sadržaj

Potpisan ugovor za naknadu autorima za posudbe u knjižnicama

Ministarstvo kulture RH i Društvo hrvatskih književnika potpisali su, 15. studenoga, Ugovor o uvjetima za utvrđivanje naknade radi ostvarivanja prava autora na naknadu za javnu posudbu.
vrijeme: 15.11.2013.
url: http://www.min-kulture.hr
Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima autorima je priznato pravo na primjerenu naknadu ako se izvornik ili primjerci njihovih djela u pogledu kojih je dopuštena daljnja distribucija posuđuju posredovanjem javnih knjižnica (pravo na naknadu za javnu posudbu).

Društvo hrvatskih književnika ovlašteno je u Republici Hrvatskoj za kolektivno ostvarivanje prava autora na naknadu za javnu posudbu na temelju odobrenja Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo, KLASA: UP/I-034-03/08-020/0001, od 14. srpnja 2009. godine.

DHK zastupa nositelje prava na temelju pojedinačnih punomoći kao i na temelju zakonski presumirane punomoći za sve domaće i strane nositelje prava, osim onih koji su izričito pisanim putem obavijestili DHK da ne ostvaruje njihova prava.

Ministarstvo kulture, u skladu sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima, Direktivom Vijeća Europe 92/100/EEZ od 19. studenoga 1992. o pravu iznajmljivanja i pravu posudbe te u okviru opće kulturne politike prema knjizi, preuzelo je obvezu plaćanja naknade koja će se u skladu s Pravilnikom o raspodjeli naknade isplatiti autorima čije se knjige posuđuju posredovanjem javnih knjižnica.

Ugovor je zaključen na temelju članka 162., stavka 1. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, u kojem je propisano da se naknada za korištenje predmeta zaštite prvenstveno utvrđuje ugovorom između udruge za kolektivno ostvarivanje prava i udruge korisnika predmeta zaštite.

Na temelju čl. 167. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN br. 167/03, 79/07,  80/11) i čl. 8. i čl. 31. Statuta Društva hrvatskih književnika iz Zagreba, Trg bana Josipa Jelačića 7/I (u daljnjem tekstu: Društvo) na sjednici Upravnoga odbora Društva održanoj dana 26. veljače 2013., 6. svibnja 2013. i 21. lipnja 2013. usvojen je Pravilnik o raspodjeli naknada za javnu posudbu.

Pravilnikom, koji vam također prilažemo, utvrđuju se pravila o predmetu zaštite i nositeljima prava na koje se odnose, raspodjeli naplaćenih naknada autorima, općem obračunu raspodjele, utvrđivanju iznosa za isplatu i rokovi u kojima se obavlja obračun i isplata naknada.

Republika Hrvatska tako se svrstala u krug zemalja koje u svojim zakonima imaju, ne samo propisano pravo autora na prikupljanje naknade na temelju javne posudbe, nego je potpisom Ugovora ostvarila uvjete za primjenu toga prava.
Pravilnik o raspodjeli naknada za javnu posudbu