Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatska nematerijalna baština – baština Europe i svijeta

Godišnji koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO održat će se 21. studenog, u Kinu SC, s početkom u 19,30 sati. Idućeg dana, 22. studenog, u MM centru će se održati predavanje na temu 'Hrvatska nematerijalna baština – baština Europe i svijeta', s početkom u 12 sati.
vrijeme: 21.11.2013.
mjesto: Zagreb; SC, Savska 25
url: http://www.lado.hr

Na ovogodišnjem svečanom rođendanskom koncertu, Ansambl LADO predstavlja program sastavljen u svrhu predstavljanja bogate hrvatske nematerijalne kulturne baštine s popisa UNESCO-a  i liste zaštićenih nematerijalnih dobara Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Šira javnost nije dovoljno upućena da je po broju upisanih nematerijalnih dobara na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, Hrvatska četvrta u svijetu, a u Europi zauzima prvo mjesto.

Na listi UNESCO-a do sada su uvršteni: čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Lepoglava, Hvar), dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja, godišnji proljetni ophod Kraljica ili Ljelja iz Gorjana, godišnji pokladni ophod Zvončari s područja Kastavštine, procesija Za Križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog Zagorja, Sinjska Alka – viteški turnir u Sinju, medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske, Bećarac – vokalno-instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema, nijemo kolo s područja Dalmatinske Zagore i klapsko pjevanje. Do kraja godine na UNESCO-voj listi naći će se i korčulanska viteška igra Moreška. Na UNESCO-vom popisu nematerijalnih dobara kojima je potrebna hitna zaštita uvršten je glazbeni izričaj ojkanje.

U registru Ministarstva kulture Republike Hrvatske zapisano je i zaštićeno150 hrvatskih nematerijalnih dobara.