predstava

Premijera mjuzikla 'Cabaret' u 'Komediji'


vrijeme: 26.05.2012. 19,30 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9

Zagrebačko gradsko kazalište 'Komedija' najavljuje premijeru slavnog mjuzikla 'Cabaret' koja će se održati u subotu, 26. svibnja, u 19,30 sati. Redateljica je Dora Ruždjak Podolski, a orkestrom ravna Dinko Appelt.

Nakon velikog i uspješnog hita, mjuzikla 'Chicago', čije je uprizorenje u Kazalištu Komedija nagrađeno svim važnim nagradama u hrvatskom kazalištu, redateljica Dora Ruždjak Podolski ponovno će postaviti još jednu uspješnicu ovog trojca. Mjuzikl 'Cabaret' nastao je po motivima drame Johna van Drutena I am a camera iz 1951. koja je pak nastala adaptacijom romana Christophera Isherwooda Goodbye to Berlin. Zahvaljujući filmu Boba Fossea iz 1972. gledatelji znaju sve (ili gotovo sve) o kabaretskoj pjevačici iz Kit Kat kluba koja živi vrlo neurednim životom u Berlinu početkom tridesetih godina dvadesetog stoljeća. Na neuspjeh osuđena ljubavna veza između Sally Bowles i mladog američkog pisca Cliffa Bradshawa jedan je od motiva ovog mjuzikla koji oslikava vrijeme rasta nacizma, neimaštinu i bijedu ispod sjajnih reklama, ekonomsku krizu koja razjeda međuljudske odnose i veze kao i neobičnu sposobnost ljudi da ne žele vidjeti zlo i zločin kada im se događa pred očima. Ipak, u središtu svega je Kit Kat klub i njegov konferansije čiji ironični komentari i dekadentno kabaretsko ozračje funkcioniraju kao metafora predratne Njemačke.

Mjuzikl 'Cabaret' već je nakon prvog uprizorenja 1966. doživio velik uspjeh, nagrađen je mnogim nagradama, a svako novo uprizorenje, kojih je u proteklih četrdesetak godina bilo mnogo, također nije prošlo nezapaženo. Kazalište Komedija svojom tradicijom postavljanja vrhunskih svjetskih mjuzikala želi publici pružiti užitak gledanja vrhunske glazbene produkcije kakvu Komedijin ansambl zna i može napraviti.

Scenograf: Ivo Knezović
Koreografkinja: Petra Hrašćanec
Kostimografkinja: Mirjana Zagorec
Igraju: Renata Sabljak, Ronald Žlabur , Dražen Čuček, Jasna Bilušić, Dražen Bratulić, Sanja Marin, Davor Svedružić, Ana Kraljević...

(R.P.B., 22.05.2012)