Preskočite na glavni sadržaj

Prezentacija Projekta Bijenale D-0 ARK Underground

Prezentacija Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, održava se 15 i 16. studenog, u izložbenom prostoru NO Galerije,  zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Otvorenje i predstavljanje Knjige projekta, o kojoj će govoriti Basak Senova i Branko Franceschi, najavljeno je u petak, 15. studenoga, u 18 sati.
vrijeme: 15.11.2013.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Projekt D-0 ARK Underground u posljednje je četiri godine prepoznat kao promotor regionalnih kulturnih vrijednosti te je s pravom proglašen Kulturnim događajem Europe 2011. godine, a 2013. je dobio i pokroviteljstvo UNESCO-a. Tijekom posjeta Bijenalu, generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, naglasila je kako je Projekt Bijenale postao simbolom moći kulture, kako gradi mostove među ljudima i na taj način predstavlja mjesto dijaloga i otvorenosti.

Međunarodni elektronski i TV mediji (Al Jazeera Blakans, CNN, RAI UNO, TRT, HRT, FOX News, RTS…) i brojne tiskovine opširno su pisali o Projektu (New York Times, Suddeutsche Zeitung, Huriet Daily, Associated Press, Washington Post…) a posebno je značajna i pažnja koju je Projekt izazvao kod stručnih časopisa (ART FORUM, Metropolism, Flash ART…).
Atomska Ratna Komanda građena je od 1953. do 1979. godine. Izgradnja ovog objekta stajala je 4.600.000,00 američkih dolara. Objekt čine dvanaest međusobno povezanih blokova s više od sto prostorija, a površina mu je oko 6.500 kvadratnih metara.

Prvobitna namjena atomskog skloništa kao i sam prostor - objekt od velikog povijesnog značaja - čine kontekst ovog umjetničkog projekta mnogo važnijim, pružajući mogućnost novom, netradicionalnom pristupu za promoviranje kulture i suvremene umjetnosti. Atomska Ratna Komanda (ARK) predstavlja toponim važan za istraživanje našeg zajedničkog kulturno-povijesnog nasljeđa. Mnogi spomenici, pogotovo oni koji su simbolizirali nedavni politički sustav, uništeni su tijekom i nakon završetka posljednjeg rata. ARK je jedinstven izložbeni prostor, izvan tradicionalnog okvira umjetnosti u psihološkom i intelektualnom smislu.

Smisao i osnovna ideja Projekta D-0 ARK Underground je da ovu veliku društvenu vrijednost zaštiti od propadanja i da u isto vrijeme, ovom avetinjskom mjestu, putem energije koju umjetnost nosi, udahne novi život. U konačnici, ovaj objekt treba preinačiti u Muzej suvremene umjetnosti D-0 ARK.

Prvi ciklus Projekta ostvaren je u partnerstvu s Republikom Srbijom i Crnom Gorom. Izbornici prvog ciklusa Projekta Bijenale bili su Branislav Dimitrijević (Beograd) i Petar Ćuković (Podgorica). U prvom ciklusu Projekta Bijenale savremene umjetnosti sudjelovala su 44 umjetnika.

U organizaciji drugog ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground zemlje partneri bile su Republika Hrvatska i Republika Turska. Izborničkog zadatka prihvatili su se povjesničar umjetnosti Branko Franceschi i kustosica Basak Senova.

Direkcija Bijenala odlučila je da u popisu izabranih umjetnika budu zastupljeni umjetnici iz regije i o oni iz ostalih zemalja u omjeru 50:50. Na drugom Bijenalu prisustvovalo je 35 umjetnika iz 19 zemalja.

Iza dva ciklusa Projekta Bijenale u Atomskoj Ratnoj Komandi trajno je postavljeno 80 umjetničkih radova, a zastupljeno je 68 umjetnika iz 28 zemalja svijeta. Podatak da je čak 57 zastupljenih umjetnika predstavljalo svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu dovoljno govori o kvaliteti umjetnika i umjetničkih radova postavljenih u Bunkeru. Od hrvatskih umjetnika, u stalnoj postavci zastupljeni su radovi Ede Murtića, Dalibora Martinisa, Renate Poljak, Nemanje Cvijanovića, Davora Miškovića, Darija Šolmana, Igora Grubića, Tine Gverović i Vlatke Horvat.

Nakon otvaranja drugog ciklusa Projekta Bijenale savremene umjetnosti izdana je Knjiga Projekta, a prva prezentacija Projekta Bijenale i promocija Knjige Projekta održana je u UNESCO-voj Palazzo Zorzi u Veneciji u vrijeme otvaranja 55. Venecijanskog bijenala.

Knjiga Projekta koja na više od 250 stranica predstavlja umjetničke radove trajno postavljene u Atomskoj Ratnoj Komandi, govori i o proteklom četverogodišnjem radu Direkcije Projekta Bijenale.

Druga prezentacija Projekta Bijenale i promocija Knjige Projekta održana je u Villi Romani u Firenci 7. srpnja 2013. s kustosima drugog ciklusa Projekta Bijenale.

U prestižnoj istanbulskoj kulturnoj instituciji SALT Beyoğlu, u okviru programa Who's in town?, 18. rujna 2013. prije otvaranja 13. Istanbul bijenala, pred brojnom publikom, kustosi drugog ciklusa Projekta D-0 ARK Underground - Basak Senova i Branko Franceschi - predstavili su svoj projekt. Više informacija o projektu i potpuna lista predstavljenih umjetnika na www.bijenale.ba