festival, najave

Festival europske kratke priče u Zagrebu i Pazinu


vrijeme: 27.05.2012. - 01.06.2012.
mjesto: Zagreb; Pazin

Jedanaesti Festival europske kratke priče održat će se od 27. svibnja do 1. lipnja (od nedjelje do petka) u Zagrebu i Pazinu, a ugostit će književnike, urednike i nakladnike iz Belgije, Hrvatske, Irske, Latvije, Mađarske, Nizozemske (zemlja partner), Njemačke, Portugala, Slovenije, Srbije, Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva. Ulaz na sve programe je besplatan.

Zemlja partner 11. Festivala europske kratke priče je Nizozemska, a ovo nije prvi put da nizozemski pisci gostuju na Festivalu europske kratke priče. Dvije su se nizozemske spisateljice pristale vratiti: Mannon Uphoff bila je na festivalu 2004. godine, a Sanneke van Hassel 2008. godine. Ove će nam se godine po prvi put pridružiti još dva kultna autora nizozemskog jezičnog izričaja: Cees Nooteboom, koji će premijerno na festivalu čitati priče što 2013. izlaze u izdanju Frakture, i Dimitri Verhulst.
 
Osim nizozemskih imena, festival će posjetiti i na njemu predstaviti svoje knjige portugalski pisac Jacinto Lucas Pires, čije su knjige prevedene na španjolski, engleski, francuski, norveški i hrvatski; baskijski pisac i glazbenik Xabier Montoia, dobitnik nekoliko književnih nagrada, a hrvatski pisac Neven Ušumović predstavit će novu zbirku priča „Rajske ptice“ u izdanju Profila.
 
Uz autore iz zemlje partnera, publika će na jedanaestom po redu festivalu uživati i s Jamesom Hopkinom (Ujedinjeno Kraljevstvo), Dilys Rose (UK/Škotska), Michelle Green (UK), Dejanom Tiagom Stankovićem (Srbija), Györgyjem Dragománom (Mađarska), Clemensom Meyerom (Njemačka), Ivicom Prtenjačom (Hrvatska), Ivanom Simić Bodrožić (Hrvatska), Davidom Albaharijem (Srbija), Stanislavom Habjanom (Hrvatska), Nualom Ní Chonchúir (Irska), Enverom Krivcem (Hrvatska), Srđanom Srdićem (Srbija), Majom Hrgović (Hrvatska), Jelenom Lengold (Srbija), Zoranom Ferićem (Hrvatska) i neizostavnim Senkom Karuzom (Hrvatska). 
 
U sklopu ovogodišnjeg festivala u klubu Booksa će se u ponedjeljak, 28. svibnja, u 12 sati održati radni sastanak s temom različitih modela i programa promocije nacionalne književnosti na kojem će, uz predstavnike domaćih kulturnih i izdavačkih institucija kao i predstavnika Ministarstva kulture RH, sudjelovati i niz gostiju iz stranih organizacija koje se bave promocijom nacionalnih književnosti, a u suradnji s europskom platformom za književnu razmjenu, Literature Across Frontiers, FEKP će se uključiti i u proslavu Međunarodnog dana kratke priče i Europsku mrežu kratke priče.
 
Program 11. Festivala europske kratke priče održat će se u književnom centru Booksa, Studentskom centru Teatar &TD, kazalištu ZKM, Filozofskom fakultetu, Profilu Megastore i VIP Clubu, dok će pazinski program ugostiti Pučko otvoreno učilište i pazinski Spomen dom.
 
Neformalno otvorenje Festivala europske kratke priče održat će se u nedjelju, 27. svibnja s već tradicionalnim programom "Čuvajte se: hrvatski umjetnici kuhaju!", nogometnom utakmicom između likovnjaka i pisaca te kratkim uvodom u Suvremenu nizozemsku kratku priču, koji će se održati u književnom centru Booksa s početkom u 20 sati.
 
Program: Zagreb | Pazin

(D.H.F., 17.05.2012)