novo izdanje

4. dani indijske kulture 'Pazi fokus: moja Indija!'


vrijeme: 16.05.2012. - 26.05.2012.
mjesto: Zagreb

Ovoga svibnja Indija stiže u grad Zagreb po četvrti put u suorganizaciji Udruge Lotos i Kulturnoga centra Mahatma Gandhi, partnera Etnografskoga muzeja i Kulturno informativnog centra te uz potporu Grada Zagreba i Veleposlanstva Republike Indije. 4. dani indijske kulture na temu 'Pazi fokus: moja Indija!' trajat će do 26. svibnja 2012.

Za ovu priliku Dani su se odlučili fokusirati na bilježenje utisaka o indijskim krajolicima, kulturi, običajima i životnim situacijama u formi fotografije, filma i riječi dajući priliku putnicima, redateljima, fotografima i drugima da predstave hrvatskoj publici ponešto od Indije koju su upoznali na svojim putovanjima.

U dva tjedna, Zagrepčani i svi oni koji se požele otputiti u Indiju, moći će tako otkriti ponešto od neobičnih svjetova koje ona uspijeva objediniti u sebi.

Nakon uvodnih šetnji po štandovima s indijskim suvernirima, hranom i sitnicama koje će se nuditi na Trgu kralja Tomislava, kao posebna vizualna poslastica ističe se ciklus fotografija 'Indija' Mladena Grčevića, doajena hrvatske fotografije, nastao za njegova posjeta potkontinentu davne 1955. godine. Izložba će biti postavljena u Etnografskome muzeju do 31. svibnja, a dodatnu draž podat će joj radionica s prezentacijom kuhanja nekoliko vrsta indijskih čajeva te kušaonica istih za posjetitelje koji se pravovremeno prijave na radionica@indija.hr.

Središnji dio programa čine putopisna sjećanja i dojmovi nekolicine putnika iz hrvatskih krajeva te dokumentarni filmovi o Indiji iz Hrvatske i Indije. Putnici će svoje dojmove dijeliti s publikom od ponedjeljka, 21. svibnja, na adresi kultnoga KIC-a u Preradovićevoj 5, od 19 sati. Publika će moći prisluhnuti Indiju Daniela Riđičkog, Stipice Grgića, Irene Paležac, Filipa Čargonje te Mirte Avanić. Neki će vas odvesti na jugmeđu vijence jasmina, neki u pustinjske dine Rađasthana. Bit će riječi i o tradiciji, svetoj ili manje svetoj, kravama te mijenama koje se mogu opaziti u načinu života na potkontinentu.

U filmskom dijelu programa koji će uslijediti nakon predavanja, publika može uživati u izboru indijskih dokumentaraca okrenutih prema ženi kao velikoj temi te vjenčanju kao osobito važnom događaju u životima ljudi na potkontinentu. Dokumentarac Six Yards of Grace (2011.) pozabavit će se tkanjem šara u sari, a  Living Stories (2011.) pripovjedačkim tkalačkim stanovima. Svi će indijski filmovi imati titlove na engleskom jeziku,

Posljednji će dan biti prikazan hrvatski dokumentarac 'Viaggio' autora Daniela Riđičkog i Branke Škifić-Riđički. Branka Škifić Riđički je pišući magistarski rad putovala Indijom tragom putopisa Viaggio nelle Indie Orientali Filipa Vezdina, u znanosti poznatog pod svojim redovničkim imenom Paulinus a Sancto Bartholomaeo.  

U programu sudjeluju i studenti Katedre za indologiju pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Studenti pozivaju sve zainteresirane da 19. svibnja, od 19 sati, pogledaju njihovu predstavu 'Liječenje' te poslušaju najnovije glazbene obrade u izvedbi zbora Hindi divas. Nakon glazbene šetnje potkontinentom, KIC će se na trenutak pretvoriti u modnu pistu i upoznati sve posjetitelje s raznolikošću uzoraka u naborima sarija te različitim stilovima omatanja metara i metara sarija oko ženskoga tijela ne bi li se istakla i ljepota tkanine i ljepota one koja ju nosi. Studenti za kraj pozivaju sve u klub ATTACK na bollywoodski party i to 24. svibnja, od 22 sata. Dođite, plešite, smijte se, uživajte jer možda otkrijete da ništa ne opušta poput vedrih bollywoodskih nota pod kraj radnoga tjedna! Ulaz je slobodan!

(R.P.B., 17.05.2012)