predavanje, tribina

Predavanje u sklopu izložbe 'Liturgijsko ruho' u MUO-u


vrijeme: 17.05.2012. 20,00
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10

Restauratorica savjetnica Muzeja za umjetnost i obrt, Antonina Srša, održat će u četvrtak, 17. svibnja, u 20 sati, predavanje 'Metode istraživanja povijesnog tekstila / Četiri kazule s izložbe Liturgijsko ruho' koje je organizirano uz izložbu 'Liturgijsko ruho' iz Zbirke tekstila MUO-a.

U četvrtak je MUO otvoren do 22 sata te se održavaju 'Susreti u muzeju' na kojima muzejski stručnjaci i njihovi gosti, umjetnici i drugi autori razgovaraju s posjetiteljima o temama vezanim za fundus Muzeja, stalni postav ili povremene izložbe.

Izložba 'Liturgijsko ruho' iz zbirke tekstila MUO-a otvorena je 28. veljače, a na njoj su predstavljeni svi povijesni stilovi u razdoblju od 13. do 19. stoljeća, ponajviše iz razdoblja baroka 17. i 18. stoljeća, te nešto rokokoa, ali i renesanse kraja 15. i prve polovine 16. stoljeća.

Odabrani su neki od najvrednijih predmeta iz fundusa muzeja koji na najbolji način ilustriraju karakteristike svakog pojedinog stila, te u kronološkom slijedu omogućuju praćenje stilskog razvoja tkanih dekorativnih motiva i vezene ornamentike. Trajanje izložbe produženo je do 19. kolovoza.

(M.K., 16.05.2012)