Preskočite na glavni sadržaj

Izložba i predstavljanje mape grafika Vladimira Bonačića

U Muzeju suvremene umjetnosti, u četvrtak, 7. studenog, od  18 sati održava se otvorenje izložbe i predstavljanje edicije mape grafika kompjutorski-generiranih umjetničkih radova Vladimira Bonačića iz 1969. 'PLN serija'.
vrijeme: 07.11.2013.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti
url: http://www.msu.hr
Projekcija: 'Vladimir Bonačić – Dinamički objekti' od 7.-10. studenog 2013. Medijska fasada

Projekcija dokumentarnog filma: 'nove tendencije zagreb1961-1973', HRT Zagreb, 2010. u četvrtak, 7.studenog 2013. u 20 sati, Gorgona.

Mapu predstavljaju: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; Darko Fritz, inicijator projekta i grafičko oblikovanje; Miro A. Cimerman, bcd cybernetic art team i Ivo Šlaus,akademik i zaslužni znanstvenik Instituta Ruđer Bošković,Predsjednik Svjetske akademije umjetnosti i znanosti(u odsutnosti putem video zapisa).

PLN edicija rekonstrukcija je jednog dijela PLN serije računalno generiranih radova Vladimira Bonačića izvedena u tehnici suvremenog digitalnog tiska prema originalnim fotografijama iz 1969. godine. Izabrani radovi prikazani su u izvornome obliku na izložbi „Kompjuteri i vizualna istraživanja” u sklopu manifestacije Tendencije 4 u Zagrebu 1969. godine.
 
Prvobitne fotografije zaslona osciloskopa (kao sastavnog dijela interaktivnog optičkog sustava nazvanog „Zaslon sa svjetlosnim perom”, spojenog na računalni sustav PDP-8 u Laboratoriju za kibernetiku Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu) ostvarene su u suradnji autora s Marijom Braut, zagrebačkom majstoricom fotografije i tadašnjom suradnicom za fotografiju Galerije suvremene umjetnosti.

Za ovu ediciju korišteni su originalni fotografski negativi iz arhiva Muzeja suvremene umjetnosti i arhiva Dunje Donassy-Bonačić, bcd cybernetic art team. Edicija se sastoji od 5 radova (PLN - 5, PLN - 6, PLN - 7, PLN - 8, PLN - 9) izvedenih u nakladi po 20 komada. Radovi su raspoređeni u dvije cjeline od kojih prvu cjelinu čini 17 mapa s 5 listova, a drugu cjelinu čine zasebni listovi. U 14 mapa označeni su pripadajući listovi arapskim brojevima od 1/14 do 14/14. U 3 mape koje pripadaju autorskoj ediciji listovi nose oznake E.A. 1/3 do E.A. 3/3. Zasebni listovi označeni su rimskim brojevima od I/III do III/III.

Ediciju i poseban ovitak mape zamislio je i oblikovao Darko Fritz. Radove je ručno numerirala Dunja Donassy-Bonačić.

Ovu PLN ediciju realizirali su u suradnji Muzej suvremene umjetnosti i bcd cybernetic art teama u okviru zajedničke 'Akcije za promicanje [Novih] Tendencija'.
Tijekom izložbe biti će prikazivan jedinstveni dokumentarni film o izložbi i pokretu [Novih] Tendencija, snimljen u Karlsruheu i u Zagrebu, a ostvaren u suradnji HTV-a, ZKM-a (Centar za umjetnost i nove medije Karlsruhe), MSU-a, bcd cybernetic art teama, kao poticatelja, te niza europskih podupiratelja u razdoblju od 2009. do 2010.