Preskočite na glavni sadržaj

Izložba: Horizonti rimske Panonije

U prostoru Salona palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin, u četvrtak, 7. studenoga, s početkom u 19 sati, otvara se izložba 'Horizonti rimske Panonije'. Izložba je postavljena do 8. prosinca.
vrijeme: 07.11.2013.
mjesto: Varaždin; Palača Sermage, Trg Miljenka Stančića 3
url: http://www.gmv.hr
Izlošci su odabrani iz zbirki antičke građe i numizmatike iz fundusa Arheološkoga odjela varaždinskoga muzeja, a upotpunjeni su i slikovnim (3D) prilozima.

Kroz nekoliko tematskih cjelina, ilustriranih keramičkim predmetima, nakitom, luksuznim sigilatnim posuđem, ostavama (s novcem), grobnim prilozima te predmetima vezanima uz gospodarstvo i kult, tumače se društvene, gospodarske i duhovne prilike i život ljudi u vrijeme Rimskoga Carstva na varaždinskome području.

Panonija je bila jedna od najvećih rimskih provincija, a kroz razdoblje od 35. g. pr. Kr. pa do sredine 5. st. koliko je postojala u sklopu Rimskoga Carstva, prostirala se na područjima današnje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine. Antički predmeti iz toga razdoblja, s područja Varaždinske županije, prikupljeni su uglavnom iz nekadašnjih rimskih naselja na prostoru Petrijanca, Ludbrega i Varaždinskih Toplica, i to jednim dijelom kao slučajni nalazi, a kasnije, od 50-ih godina prošloga stoljeća i sustavnim arheološkim istraživanjima, koja se na nekoliko lokaliteta u Varaždinskoj županiji provode i danas.

Budući da se već nekoliko godina u varaždinskome muzeju radi na pripremi stalnog arheološkog postava, uvid u jedan segment budućeg postava, odnosno u materijal koji će u njemu biti zastupljen, omogućit će i izložba o rimskoj Panoniji. Autorica stručne koncepcije i postava je arheologinja Lovorka Štimac-Dedić, koja se godinu dana stručno osposobljavala za poslove kustosa na Arheološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin, pod mentorstvom muzejske savjetnice Marine Šimek.