Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni uspjeh arhitektice Vanje Ilić

Interijer arhitektice Vanje Ilić: ‘Donassy otvoreni atelier’ pobjednik je East Centric Arhitext Awards u sklopu Eeast Centric Architecture Triennale, održanog 27. listopada.
vrijeme: 27.10.2013.
Finalisti su proteklog vikenda predstavljali radove pred žirijem u palači Stribei u središtu Bukurešta, nakon čega su donesene konačne odluke o nagradama. Finaliste i pobjednike svake od šest kategorija od nekoliko stotina pristiglih radova odabrao je međunarodni stručni žiri kojim je predsjedao ugledni nizozemski arhitekt Willem Jan Neutelings. Nagrađeni interijer ‘Donassy otvoreni atelier’ publicirali su svi najznačajniji inozemni web portali za arhitekturu i dizajn, a dobitnik je nagrade Bernardo Bernardi, Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolji interijer u 2012., kao i  posebnog priznanja 47. Zagrebačkog Salona te finalist portala Architizer za Nagradu A+ Award.

Projekt interijera ‘Donassy otvoreni atelier’ koncipiran je kao privremeni, fleksibilni izložbeno prodajni prostor za izlaganje radova modne dizajnerice Branke Donassy i drugih gostujućih umjetnika. Postojeći ulični lokal u historicističkoj građevini bačvastog svoda, u zoni između zagrebačkog Donjeg i Gornjeg grada, transformiran je minimalnim sredstvima i bez građevinskih zahvata, tako da se u realizaciji preklapaju mediji arhitekture i mode i tehnike realizacije preuzete iz modnog dizajna, spojene u jedinstvenu konceptualnu cjelinu.

Vanja Ilić diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i aktivno je prisutna na arhitektonskoj sceni od 1998. godine, s nizom realizacija, natječaja, izložbi i projekata iz područja arhitekture, javnog prostora i produkt dizajna. Pored toga, radi i kao docent na FGAG u Splitu na katedri za arhitektonsko projektiranje. U svom radu osvojila je brojne prestižne nagrade među kojima su: godišnja nagrada Vladimir Nazor za 2004, European Architecture Award Luigi Cosenza 2004, treća nagrada 41. Zagrebačkog salona arhitekture, priznanje Piranesi, godišnja nagrada ULUPUH-a, nagrada 36. Zagrebačkog salona arhitekture, posebno priznanje 47. zagrebačkog salona – arhitektura i urbanizam, Nagrada Bernardo Bernardi UHA-e 2012. Architizer Awards, nominacija za nagradu 2012 za najbolji interior.