nagrada

Zadarski 'Pozdrav suncu' 3. na natječaju Vijeća Europe


vrijeme: 28.04.2012.
mjesto: Strasbourg, Francuska

Poznata zadarska urbana instalacija 'Pozdrav suncu', dobila je treću nagradu na natječaju Vijeća Europe za 'Najbolje projekte europskih obalnih gradova'. Od hrvatskih obalnih gradova pohvalu za svoje inovativne projekte dobili su i Murter i Bibinje.

Grad Zadar prijavio se na natječaj Vijeća Europe kojim se ocjenjuju najbolje projekte na lokalnoj razini, a koje građanima donosi neku konkretnu korist. U slučaju „Pozdrava suncu" to se odnosi na proizvodnju električne energije koja se dobiva iz ove urbane instalacije, a kasnije se može distribuirati u komunalni elektrosustav.
 
Ocjenjivački sud nagradio je zadarsku lokalnu samoupravu i zbog originalnosti, inovativnosti i održivosti rješenja. Nagrada će čelnicima grada Zadra biti uručena 9. svibnja na svečanosti u engleskom gradu Blackpoolu na kojoj će se prikazati i posebna 12-minutna prezentacija proizvodnje električne energije iz zadarskog "Pozdrava suncu".
 
Inače, na temelju 48 pristiglih aplikacija prva nagrada Vijeća Europe dodijeljena je ukrajinskoj Evpatoriji, zajednička druga nagrada Bournemouthu i Canterburyju u Britaniji dok treću nagradu dijele norveški Heroy i Zadar, objavilo je Vijeće Europe na svojim internetskim stranicama.
 
Od hrvatskih obalnih gradova pohvalu za svoje inovativne projekte dobili su i Murter i Bibinje.
 
Program nagrađivanja najboljih upravljačkih praksi europskih obalnih gradova provodi centar za reforme lokalnog upravljanja Vijeća Europe u partnerstvu s kongresom lokalnih i regionalnih vlasti, parlamentarnom skupštinom i udrugom lokalnih uprava Velike Britanije. Njegov je cilj prepoznati i nagraditi lokalne vlasti s inovativnim praksama kojima je cilj preokrenuti nepovoljne gospodarske i društvene trendove s kojima se suočavaju mnoge obalne zajednice te drugim lokalnim vlastima staviti na raspolaganje ta znanja i iskustva. (Hina)
 

(D.H.F., 30.04.2012)