Preskočite na glavni sadržaj

Zatvaranje izložbe i promocija kataloga Maka Melchera

U srijedu, 9. listopada, u salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu, održava se svečano zatvaranje izložbe i promocija kataloga Maka Melchera.
vrijeme: 09.10.2013.
mjesto: Slavonski Brod, Donja Bebrina, Sikirevci, Slatinik, Donji Andrijevci
url: http://www.fa-broda.hr
'Stvorivši i izloživši monumentalne reljefe i objekt, mijenjam lokaciju i kontekst plemenitom materijalu, glini. Direktno iz glinokopa donosim glinu u galerijski prostor i na unaprijed napravljenu i postavljenu drvenu konstrukciju nabacujem ju i modeliram. In situ. Stvaranje traje četiri dana. Četiri dana galeriju pretvaram u svoj atelier.

Narednih sedamnaest dana, koliko traje izložba, ujedno je i period života mojih radova, njihov životni ciklus. Oni se tamo rađaju, žive i umiru. Osamnaestog će dana, po završetku izložbe, biti uništeni i vraćeni u prvobitni kontekst. Postat će opet kiparski materijal koji čeka novu priliku, novu formu.


Cijela je izložba svojevrstan proces, eksperiment za koji nisam siguran ni kako će se razvijati, a kamoli završiti. No poštujući prirodni fundament materijala, nakon što sam ga svojim umijećem modelirao, u potpunosti prepuštam da on diktira dinamiku promjena i transformaciju djela. Sušenjem dolazi do promjene boje, oblika, kompozicije, nastaju novi odnosi unutar djela.

Jedno od potpuno neočekivanih iznenađenja bilo je kad sam na površini reljefa ugledao malu, zelenu travku koja je izrasla i vinula se u prostor u potrazi za svjetlom. Djela doslovno žive! No ni taj život ne traje dugo, barem ne za naše ljudsko poimanje vremena. Traje dok se glina ne osuši, raspuca, otpadne i razbije se o pod.' Mak Melcher

Mak Melcher rođen je 1983. u Mostaru. Godine 2002. maturirao je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na Odjelu za dizajn keramike. Na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je potom kiparstvo 2008. godine, u klasi profesora Mira Vuce. Profesor je Škole primijenjene umjetnosti i dizajna. Ovo mu je treći samostalni nastup.