Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija u Vukovaru i Zagrebu

Zagrebačka filharmonija u petak, 4. listopada, otvara svoj ovogodišnji Crveni ciklus koncertom pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera i uz solistički nastup pijanista Brune Vlaheka, na kojem će u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog svirati repertoar Josepha Haydna i W.A. Mozarta. Dan ranije, Zagrebačka filharmonija održat će svoj tradicionalni koncert u Vukovaru.
vrijeme: 03.10.2013.
mjesto: Vokovar i Zagreb
url: http://www.sagepub.com

Koncertna večer u Lisinskom počet će jednim od najizvođenijih i najčešće snimanih Haydnovih ostvarenja, "88. simfonijom u G-duru". Nastavit će se "Koncertom za klavir i orkestar u A-duru" Wolfganga Amadeusa Mozarta, u kojem će se zagrebačkim filharmoničarima na klaviru pridružiti Vlahek, smatran jednim od najsvestranijih hrvatskih glazbenika nove generacije, kojega zbog njegovog pijanističkog umijeća glazbena kritika naziva novim Pogorelićem.

Finale večeri bit će također u znaku Mozarta i njegove "41. simfonije u C-duru" poznate pod nazivom "Jupiter". Nazvana po vrhovnom rimskom Bogu, ona je savršeni primjerak ostvarenja svih težnji klasične simfonije. "Simfonija kao vrhunac klasičnog glazbenog stvaralaštva, pogotovo kada dolazi iz Mozartovog skladateljskog pera, za istinske ljubitelje klasične glazbe bit će savršeni završetak ove koncertne večeri", stoji u najavi koncerta.

Koncert u Hrvatskom domu Vukovar započet će "Idilom za orkestar" hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Uslijedit će Mozartov "Koncert za klavir i orkestar u A-duru", u kojem će se orkestru pridružiti Vlahek, a finale večeri bit će u znaku "88. simfonije u G-duru" Josefa Haydna.

Riječ je o koncertu koji Zagrebačka filharmonija u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar, Gradom Vukovarom i Hrvatskim domom Vukovar tradicionalno održava svake godine od 1998., kada je prvi put u oslobođenom Vukovaru nastupila u parku tada još potpuno razorenog Dvorca grofova Eltz.

Zagrebačka filharmonija svoju je prvu europsku sezonu otvorila u petak, 27. rujna, gostovanjem u Zagrebu slavnog orkestra Bečke filharmonije pod ravnanjem jednog od najcjenjenijih svjetskih dirigenata Lorina Maazela. Glazbeni program od četrdesetak koncerata raspoređenih u četiri koncertna ciklusa Zagrebačkih filharmoničara – Crveni, Bijeli i Plavi, te Regionalni ciklus Točka-Tačka-Pika, nastao u suradnji s kolegama iz Slovenske i Beogradske filharmonije - upotpunjen Filmskim ciklusom u suradnji s Kinom Europa, nastavlja se 11. listopada nastupom u KD Lisinski u sklopu Plavog ciklusa pod ravnanjem Austrijanca Hansa Grafa i uz solistički nastup ukrajinskog violinista Oresta Shourgota. Izvodit će izvoditi repertoar Claudea Dubussyja, W.A. Mozarta i Johannesa Brahmsa.

I ove godine, sezonu zagrebačkih filharmoničara pod sloganom "Jedan orkestar – Bezbroj glazbenih doživljaja" vodi umjetnički savjetnik Dmitrij Kitajenko, glavni gost dirigent je maestro Hager, a rezidencijalni skladatelj Davorin Kempf. (Hina)