Preskočite na glavni sadržaj

Pola stoljeća Studija za suvremeni ples

Pola stoljeća Studija za suvremeni ples
Predstava 'Suprised Body Project- Zagreb', talijanskog koreografa Francesca Scavette, dio je velikog međunarodnog projekta koji je do sada održan u 19 zemalja s 19 odabranih plesnih kompanija. Za 20. izdanje Suprised Body projekta, Francesco Scavetta odabrao je Hrvatsku i Studio za suvremeni ples. Premijera predstave održat će se u petak, 4. listopada, u 20 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti.
vrijeme: 04.10.2013. 20 h
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.ssp.hr/

Studio za suvremeni ples, najstariji hrvatski ansambl suvremenog plesa, zaokružuje 50. obljetnicu kontinuiranog plesnog djelovanja. Kraj prve i ulazak u drugu polovicu stoljeća postojanja plesnog ansambla obilježit će koprodukcija s vodećom norveškom plesnom skupinom Wee company iz Osla.

Ako je ikada postojao plesni projekt koji nastoji uključiti različite filozofije tijela i dinamiku pokreta definiranu specifičnostima kulturnog i geografskog podrijetla, to je projekt Francesca Scavette Suprised Body. Izvedbenu jezgru predstave čini plesna skupina Wee company koja se bavi istraživanjem vidljivosti tijela i pokreta kroz suradnju s muzičarima i plesačima iz cijelog svijeta. U ovom izdanju Suprised Body Project – Zagreb, sudjeluju  članice skupine Wee company Orfee Schujit i Gee Kipperberg, plesači ansambla Studija za suvremeni ples, Ana Vnučec, Dina Ekštajn, Martina Tomić, Petra Hrašćanec, Branko Banković i Bruno Isaković te glazbenik Nenad Sinkauz.

Koreografski rad Francesca Scavette karakterizira osobni pristup suvremenom plesu, koji povezuje istinsku transformaciju tijela s delikatnom poetikom pokreta. Predstava je inspirirana dopuštanjem utjecaja na tijelo i iznenađenjem koje time rezultira. Plesači kroz pokret oslobađaju potencijal da iznenade sebe i druge. Suprised Body Project – Zagreb bavi se  kvalitetom pokreta u plesu, koreografskim i kompozicijskim pitanjima, istraživanjem vidljivosti tijela i pokreta kao središnjeg elementa. Već u naslovu projekta Suprised Body Project – Zagreb definira se metaforički prostor. Tijelo u konstantnoj pripravnosti, dozvoljava iznenađenja za razliku od rutinskog kretanja. Tijelo je više usmjereno na reagiranje, nego na akciju.

Izazov je pojačati svijest o tijelu, koje se približava kretanju izbjegavajući navike i rutine, držeći ga u stanju neizvjesnosti, stalnoj napetosti između pada i vraćanju ravnoteži. Pokret koji se ne pokazuje, ali se događa. Manipulacija nepovezanim tijelom, stalna mijena  fluidnosti i deformacije, humor i zaigranost, teme su kojima se bavi ovaj plesni projekt.

Studio za suvremeni ples osnovan je sezone 1962./63. pod umjetničkim vodstvom Ane i Vere Maletić. Prvi je ansambl suvremenog plesa u hrvatskoj i regiji. U pola stoljeća kontinuiranog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj sceni, producirao je zavidan broj plesnih projekata kroz koje su oblikovane generacije vrsnih plesača, pedagoga i koreografa.

Ulazeći u nove oblike suradnje na projektima i koprodukcijama spremni na nove izazove, surađujući sa umjetnicima iz drugih područja umjetničkog djelovanja, SSP ostaje beskompromisan, nepredvidljiv i uvijek svjež.

Od mnogobrojnih priznanja  najznačajnije su višestruke nagrade Hrvatskog glumišta, te 2012. strukovna nagrada UPUH-a za 50 god. postojanja ansambla.