najave

Noćna tura 'Tajne Griča' od svibnja na Gornjem Gradu


vrijeme: 04.05.2012.
mjesto: Zagreb

Interaktivna noćna tura s elementima ambijentalnog kazališta 'Tajne Griča', obilazak znamenitosti Gornjega Grada tijekom kojega se građani susreću s povijesnom i tajnovitom stranom Zagreba, održavat će se ove godine svakog petka i subote od početka svibnja do kraja rujna, a prva predstava najavljena je za 4. svibnja.

Obilazak se temelji na povijesnim činjenicama, romansiranoj povijesti preuzetoj iz romana Marije Jurić Zagorke, te poznatim gradskim legendama. Vode ga kostimirani povijesni i fikcionalni likovi koji na slikovit i interaktivan način predstavljaju gradsku povijest, te jamče novi doživljaj poznatih lokacija, stoji u obavijesti Katapult promocije, koja uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba treću godinu za redom organizira taj kulturni projekt.

Okupljanje sudionika je kod spomenika Andrije Kačića Miošića na uglu Ilice i Mesničke ulice, obilazak počinje na Kapucinskim stubama, gdje grupu dočekuje Marija Jurić Zagorka, a završava sa starogradskim pjesmama kod 'Cinkuša' na maloj zakusci. Kod kule Lotrščak posjetitelji dozivaju duh banice Manduše, pa nastavljaju prema Jezuitskom trgu, Kamenitim vratima i Markovom trgu.

Tijekom šezdesetominutne noćne ture posjetitelji upoznaju Mandušu te Neru i Sinišu iz Zagorkinih romana, ali i Petricu Kerempuha i njegovu glumačku družinu koja će im kroz predstavu ispričati priču o seljačkoj buni i Matiji Gubcu. Tu su još i nažigač i noćobdija, poneka vještica te razni likovi i događaji iz udžbenika i romana isprepleteni u priču o Gornjem Gradu.

Ovogodišnja novina je da se svake subote predstava održava na engleskom jeziku, dok će se petkom održavati na hrvatskom. Tijekom svibnja, lipnja i rujna tura će počinjati u 21 sat, a tijekom srpnja i kolovoza u 22 sata. Redateljica događaja je Anja Maksić Japundžić. (Hina)

(R.P.B., 13.04.2012)