obljetnica, proslava, predstava

Križevci: kazališna praizvedba 'Ludnice u plusu' Ante Tomića


vrijeme: 27.03.2012. 20 h
mjesto: Križevci; Koncertna dvorana Glazbene škole Alberta Štrige

Povodom Svjetskog dana kazališta, 8. Culture Shock Festival predstavlja kazališnu predstavu 'Ludnica u plusu' Udruge za glazbeno-scensku djelatnost 'Dijalog'. Riječ je o uprizorenju tekstova iz knjige 'Klevete i laži' splitskog pripovjedača, romanopisca i novinara Ante Tomića, koje na kazališne daske postavlja kazališni alternativac Boris Čataj, a glumi Igor Frbežar. Predstava će biti izvedena u utorak, 27. ožujka, u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima.

Po prvi puta u četrdeset godina redateljskog rada, Čataj je umjesto dramskog teksta uzeo satiričke tekstove i kolumne, a ovom se praizvedbom također obilježava velika obljetnica - 30 godina sobnog kazališta 'Dijalog' - scene Vavra (1982.-2012.), koje predstavlja jedino sobno kazalište na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana te jedno od svega par u Europi.

Ovu će predstavu zainteresirani građani moći vidjeti i tijekom svibnja i lipnja, kad će četvrtkom od 21 sat igrati upravo na sceni Vavra (u zgradi bivše sinagoge), a ulaznice će se moći podići u Art Rock Caffeu.

'Odabrao sam po meni najbolje Tomićeve tekstove, osim najboljeg 'U sjeni Plavog stabla', koje Vam preporučam pročitati, kao i knjigu. Četrdeset posebnih minuta čine ovi tekstovi: Studija utjecaja Sunca na prilike u RH, Robna kuća pjesnika, Crvenokosi vojvoda te Ludnica u plusu', navodi redatelj Čataj u pozivnicama koje ovih dana osobno uručuje križevačkoj publici i gostima, uz poruku 'Smijte se slobodno!'

Igra: Igor Frbežar
Dizajn: Ivan Ivanović
Fotografija: Darija Cikač
Izbor tekstova i režija: Boris Čataj
Udruga za glazbeno-scensku djelatnost 'Dijalog'

Ulaz s pozivnicom slobodan!

(R.P.B., 26.03.2012)