izložba

Izložba Vinke Mortigjija Anušić u Samoboru


vrijeme: 20.03.2012. - 15.04.2012.
mjesto: Samobor; Galerija Prica, Trg Matice hrvatske 6
organizator: Pučko otvoreno učilište Samobor

U maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru, u utorak, 20. ožujka, u 19 sati, otvara se izložba grafika Vinke Mortigjija Anušić pod nazivom 'Spremište otisaka'. Izložba se može razgledati do 15. travnja.

Nije slučajno što je Vinka Mortigjija Anušić, slikarica – grafičarka, svoj najnoviji ciklus radova nazvala 'Spremišta otisaka'. Jer njezine grafike/linorezi i grafike-kolaži spremišta su njezina intimnog svijeta. Ali ne bilo kakva spremišta, već svojevrsne 'škrinjice za čuvanje važnih stvari' : emocija, unutarnjih energija, životnih pulsacija, vlastitoga disanja u ritmu umjetnosti...

Tragovi se u njih (po)spremaju ostavljanjem otisaka, utiskivanjem svojih likovnih zapisa u grafičku matricu ili list papira  (utiskivanje se tu može shvatiti u simboličkom, ali i doslovnom smislu, osobito kod grafičara, zbog prirode posla i vrste grafičkog alata). To 'utiskivanje otisaka' u Vinke Mortigjije Anušić osobito je višeznačenjsko, jer se odnosi i na njezine kolaže, čije lijepljenje također podrazumijeva određeno utiskivanje.(..)

Otkrivaju li radovi Vinke Mortigjije Anušić stvarnost kakva jest? Doživljaj motiva njezinih radova, posebno grafika-kolaža, kreće se između dva pola: asocijativne realnosti i realiteta apstrakcije. U prvom slučaju autoričin bogat morfološki sustav odašilje poruku o motivu koji se u svom ishodištu naslanja na zbilju, pa premda je u interpretaciji doživio metamorfozu, mašta u zajedništvu s iskustvom i sjećanjem u „memorijskoj arhivi“ zna put prema pravoj 'ladici, pa je otvara'.

I tad iz Vinkinih grafika počinju viriti naizgled prepoznatljivi zemljovidi i 'geo-planovi'; razaznaju se blokovite ulice, trgovi i kvartovi gradova, koje gledamo iz ptičje perspektive. U drugom slučaju, međutim, doživljaj motiva je vizualno-analitički, kod čega linija i boja nisu nešto drugo, nego su apstrakcije – činjenice koje stoje same za sebe i koje se tako i percipiraju. I nisu samo linija i boja, nego su i prostor i vrijeme zasebne kategorije, koje ne funkcioniraju kao predstavljačka realnost, nego kao realitet (često opipljiv) po sebi.

Grafike Vinke Mortigjija Anušić, posebno grafike-kolaži, više vole da ih se prihvati i čita na ovaj drugi način, budući je tad doživljaj slojevitiji, snažniji i sugestivniji. Unutar takvog percepcijskog i strukturalnog prostora autorica vrši sva svoja nova istraživanja, pa otud i njezina odluka, čak inzistiranje da svoje grafike, kad ih pruža publici 'na uvid', onda ih ponudi bez barijere okvira i stakla. A sve to, kako bi ta čudesna 'spremišta otisaka njezina mikro-svijeta' i u njemu nakupljene energije, mentalne pulsacije, duhovna osluškivanja i egzistencijalni tragovi, mogli s publikom uspostaviti što bliskiju taktilnu i interaktivnu komunikaciju. iz teksta Višnje Slavice Gabout


Vinka Mortigjija Anušić rođena je u Zagrebu. 1988. godine završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, grafički odjel. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Zdravka Tišljara na odjelu primijenjene grafike, diplomirala je 1996. godine. Od 1996. godine radi kao profesorica stručnih predmeta na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, na grafičkom odjelu. Izlaže skupno od 1994., a samostalno od 2004. 1997. godine postaje članicom ULUPUH-a. izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi.

(M.K., 20.03.2012)