Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo operni umjetnik Mirko Čagljević

Istaknuti solist Opere HNK Ivana pl Zajca, bariton Mirko Čagljević preminuo je u rodnom Vukovaru 14. srpnja 2013., u 66. godini života. Svojim je brojnim ulogama, što ih je tijekom gotovo trideset godina ostvarivao na riječkoj kazališnoj pozornici, obilježio je opernu scenu i glazbeni život Rijeke.
vrijeme: 15.07.2013.
mjesto: Vukovar
url: http://www.hnk-zajc.hr

Mirko Čagljević rođen je u Vukovaru 19. srpnja 1947. godine. Pjevanje je usavršavao kod primadone prof. Božice Miller-Sitarić te svjetski poznate mezzosopranistice, Kammersängerin Biserke Cvejić.

Karijeru je započeo u Osijeku, gdje je u tamošnjem HNK-u od 1974. do 1979. bio član opernog zbora, a od 1979. pa do 1983. zaposlen je kao solist opere, operete i mjuzikla.

Godine 1983. prelazi u riječki HNK Ivana pl. Zajca  na čijim je daskama debitirao u ožujku te godine,  i prije formalnog zaposlenja u rujnu, ulogom Dr. Falkea u Staussovu "Šišmišu".

Osim u Rijeci i Osijeku, nastupao je u opernim kućama Zagreba, Splita, Ljubljane, Maribora; ljetnim festivalima u Ljubljani, Puli, Opatiji, Rijeci, Krku te brojnim koncertima.

Među brojnim njegovim ulogama što ih je ostvario u Operi riječkog HNK Ivana pl. Zajca izdvajaju  se uloga Germonta u Verdijevoj "Traviati", Silvia u Leoncavallovim "Pagliaccima", Figara u Rossinijevom "Seviljskom brijaču", naslovna uloga u Verdijevom "Rigolettu", naslovna uloga u Zajčevu "Nikoli Šubiću Zrinjskom", uloga Escamilla u Bizetovoj "Carmen", Mlinar Sima u "Eri s onoga svijeta" Jakova Gotovca, Renato u Verdijevu "Trubaduru", Valentin u Gounodovom "Faustu", Leget u "Banu Legetu" Ivana pl. Zajca...

Posljednju je ostvario ulogu Gostioničara u "Manon Lescaut" Giacoma Puccinija premijerno izvedenoj u ožujku 2012. godine. Umirovljen je u srpnju iste godine.

Riječki operni solist "raspjevana, ugodna baritona i dobre glume", "baršunasti bariton, očaravajuće svježine i dikcije...", "bogatog glasa koji zvoni, pun dramskog naboja, vrlo ugodnog timbra i uz to izvanredno pokretljiv u svim visinama", kako ga je kritika ocijenjivala, ostat će upamćen kao marljiv i strpljiv pjevač te kolega i čovjek iznimnih ljudskih odlika.

Pogreb Mirka Čagljevića bit će u srijedu, 17. srpnja, u 14 sati, u Vukovaru. Komemoracija će biti održana u foyeru HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 18. srpnja, u 11 sati.

Izvor: HNK Ivana pl. Zajca