natječaj, konferencija, znanstveni skup

Visoka međunarodna arhivistička konferencija


vrijeme: 12.11.2012. - 16.11.2012.
prijava: 15.04.2012.
mjesto: Pariz, Francuska

Visoka međunarodna arhivistička konferencija (CISA) održava se od 12. 16. studenog 2012., u Parizu, Francuska. Tema Konferencije je 'Mjesto arhiva i uloga arhivista u današnjem i budućem društvu', a prijave za sudjelovanje primaju se do 15. travnja.

Menadžeri u arhivima suočavaju se s višestrukim i složenim pitanjima u trajno promjenjivom administrativnom, pravnom i tehnološkom okruženju. Pitanja kojima će se baviti Konferencija uključuju ukupni arhivski menadžment: profesionalizaciju i promjene u arhivskom zanimanju, stručno obrazovanje, savladavanje pravnih i tehničkih alata koji su uvjet za proizvodnju informacija, konzervaciju i procesuiranje, diseminaciju i uporabu, poznavanje nacionalnog i međunarodnog administrativnog okruženja te mjesto arhivista u informacijskom društvu.

Konferencija je namijenjena menadžerima u nacionalnim i teritorijalnim arhivskim službama, te arhivskim službama tvrtki, ili onima koji su na menadžerskim i organizacijskim funkcijama, kao i iskusnim arhivističkim stručnjacima koji vladaju današnjim procedurama i tehnikama arhivskog menadžmenta. Ti menadžeri nalaze se na pozicijama koje uključuju odgovornost, organizaciju službe i orijentaciju arhivske politike.

2012. prvo izdanje CISA-e ugostit će oko 15 sudionika, arhivskih menadžera iz zemalja članica Vijeća Europe. Konferencija se održava na francuskom i engleskom, uz simultani prijevod.

CISA omogućuje sudionicima prezentaciju glavne teme o suvremenom arhiviranju, u Francuskoj i inozemstvu, uz poticanje diskusije koja se bazira na pojedinačnom iskustvu i praksama. Svi sudionici pozvani su da izvijeste o svom iskustvu na navedenom području. Seminar omogućuje daljnji razvoj znanja uz istovremeno prilagođavanje realnostima svačijeg okruženja.

Teme:
- tradicionalne uporabe, nove uporabe arhiva, upravljanje, demokracija i ljudska prava;
- novi društveni zahtjevi: kojim se potrebama treba baviti?;
- politika promocije i obrane arhiva s procedurama, javnim ovlastima i općom javnosti;
- kulturne i edukativne inicijative, obrazovanje građana u arhivima i njihova vrijednost u javnoj i privatnoj sferi;
- uporaba Interneta i društvenih mreža u interakciji s publikom na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini;
- nacionalne i međunarodne strategije i partnerstva u smislu kulturne i pedagoške medijacije (institucije u kulturi i baštini).

Konferenciju čine prezentacije, posjeti arhivskim i baštinskim službama te praktične radionice. Interaktivni format daje prednost sudjelovanju putem seminara, u formi individualnih izlaganja, diskusija i izvještaja radnih grupa.

Putne troškove pokriva sudionik, matična institucija ili diplomatska služba. Smještaj i hranu pokriva Ministarstvo kulture i komunikacija Republike Francuske.

Prijave poslati na sljedeću adresu:
Francuski institut u Zagrebu
Ina Pouant – Kulturni ataše
Hebrangova 2, 10 000 Zagreb
ina.pouant@ambafrance.hr

Više

(I.P., 07.03.2012)