Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnički paviljon - Multimedijski projekt o obnovi i modernizaciji

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, do 7. srpnja, otvorena je izložba / multimedijski projekt o obnovi i modernizaciji zgrade 2001.- 2013., pod nazivom 'Umjetnički paviljon - europska poveznica / od tradicije do suvremenosti'. Uz izložbu, radnim se danima, od 11 do 16 sati, održavaju likovne radionice za djecu školskog uzrasta, a povodom 115. godišnjice postavljanja Paviljona, izložba je otvorena i ponedjeljkom, kad je ulaz besplatan.
vrijeme: 13.06.2013.
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22
url: http://www.umjetnicki-paviljon.hr
Nakon punih šest godina, koliko su trajali opsežni arhitektonsko-građevinski i konzervatorski radovi, završen je jedan od dosad najvećih i najcjelovitijih restauratorskih zahvata na obnovi i sanaciji pročelja te kompletnoj restauraciji ukrasne i kiparske plastike na zgradi Umjetničkog paviljona. Svi radovi na obnovi i sanaciji objekta izvedeni su prema projektu kojeg je izradio glavni konzervator dipl.ing.arh. Mladen Perušić prema izvornoj projektnoj dokumentaciji iz 1898.g. To je ujedno i jedno od najvećih investicijskih ulaganja Grada Zagreba na obnovi zgrade Umjetničkog paviljona u njegovoj stogodišnjoj povijesti. Obnovu je vodio Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo komunalne poslove i promet u suradnji i pod stručnim nadzorom Gradskog zavoda za zaštitu prirode i spomenika kulture.

Obnova zgrade kapitalni je dio jednog kompleksnijeg i dugoročnog projekta nove 'vizije Paviljona za 21.stoljeće'  kojim je, na inicijativu novog rukovodstva Paviljona, započeo 2001. program modernizacije uvođenjem klime za potrebe izložbe A.Warhola te osuvremenjivanja tehničke infrastrukture izložbenog prostora u skladu s najvišim muzeološkim standardima. Od 2004. godine nastavilo se s modernizacijom muzejske infrastrukture u svim segmentima stručnog, tehničkog, organizacijskog i programskog djelovanja prema suvremenim muzeološkim kriterijima i standardima.


U tehničkom smislu, zahvaljujući investicijskim zahvatima i financijskoj potpori Grada, dovršeni su projekti rekonstrukcije rasvjete izložbenog prostora i zamjena staklenog pokrova zgrade uz ugradnju zaštitnih UV folija, instaliranje sigurnosnog video nadzora, sustavne informatizacije ustanove, te su istodobno uvedene nove djelatnosti odjela muzejske dokumentacije, djelatnost marketinga te otvorena nova muzejska knjižnica za čuvanje izložbene publicirane građe, publikacija muzejsko-galerijske razmjene i stvaranje knjižnog fonda stručne literature.

Građani grada Zagreba, koji su sa pozornošću pratili sve faze obnove, posjetitelji iz Hrvatske i sve veći broj stranih turista, na 600 m2 izložbenog prostora, imaju priliku prisjetiti se izložbi održanih u periodu od 2001-2013. godine te po prvi puta vidjeti brojne artefakte vezane za obnovu Paviljona. Izuzetnost ove izložbe čine i original kiparski odljevi i negativi elemenata nove arhitektonske i kiparske plastike.

Autor koncepcije izložbe je Radovan Vuković, v.d. ravnatelja Paviljona, autor postava izložbe je Ante Rašić sa suradnicima Markom Rašićem i Vedranom Vrabec, a autori segmenta izložbe o obnovi zgrade su Mladen Perušić, dipl. ing. arh, glavni konzervator i Maja Gorjanc Čumbrek, dipl. ing. arh, konzervator iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.