obavijest

Hrvatska neće nastupiti na EXPO-u 2012Svjetska izložba EXPO 2012. održava se u Južnoj Koreji u Yeosu. Hrvatska i Slovenija su trebale nastupiti zajedno, no Slovenija je, zbog štednje, odustala u srpnju prošle godine. Za Hrvatski paviljon je proveden natječaj na kojem je prvu nagradu osvojio Nikola Bašić sa svojim timom. Kako prenose dnevne novine, Vlada RH je donijela odluku da ipak, zbog financijskih (ne)prilika, nećemo nastupiti na EXPO-u u  Yeosu.

Ovdje pogledajte rezultate natječaja za Multidisciplinarno idejno rješenje nastupa Republike Hrvatske na Međunarodnoj izložbi EXPO 2012 Yeosu, Korea, a u nastavku pročitajte obrazloženje odustajanja od hrvatskog nastupa na EXPO-u 2012, preneseno s portala jutarnji.hr

Hrvatska i Slovenija trebale su zajednički nastupiti na EXPO-u u Južnoj Koreji u Yeosu, sa projektom posvećenim Jadranskom moru što bi obje zemlje koštalo 1,65 milijuna eura. Još u srpnju prošle godine Slovenija je, zbog mjera štednje odustala, Hrvatska nije, što je u tom trenutku izazvalo čuđenje mnogih. U međuvremenu je proveden natječaj na kojemu je pobijedio arhitekt Nikola Bašić (Morske orgulje, Pozdrav Suncu) sa svojim timom. No, Vlada RH jučer je donijela je odluku da nećemo nastupiti na EXPO-u u Yeosu. Cijeli bi nastup koštao nešto više od sedam milijuna kuna, što je za trenutne mjere štednje previše.

'Ja sam projekt već dovršio na časnu riječ. No, što se može - bila je reakcija zadarskog arhitekta, kojemu smo upravo mi priopćili vijest o nenastupanju.

Odustalo se u posljednjem trenutku. EXPO ove godine počinje u svibnju, i trajat će sve do početka kolovoza. Sudjeluje stotinjak zemalja i prema predviđanjima Svjetsku će izložbu vidjeti osam milijuna posjetitelja. Bašić je, podsjetimo, osmislio i predstavio svoj nastup kao instalaciju gdje posjetitelji uranjanjem svirala u staklene cilindre napunjene morem spontano proizvode glazbu kako se to događa na zadarskoj rivi. Projicirale bi se i birane filmske sekvence.

Podsjetimo kako je Hrvatska željela odustati i od nastupa na EXPO-u u Šangaju 2010. no kineski predsjednik Hu Jintao koji je bio u posjetu, poklonio nam je paviljon kojeg je arhitekt Branko Silađin obojao u crveno i objesio bijele zastave. Nastupom nije bio zadovoljan nitko, pa ni sam arhitekt. S druge strane, nakon što smo 2005. nastupili na EXPO-u u Aichiu (3LHD, D. Fabijanić, D. Martinis), brojke zavoda za statistiku pokazale su da je slijedeće ljeto broj japanskih turista u Hrvatskoj udvostručen. To se dovodilo u izravnu vezu s nastupom.
Izvor: DAZ

(M.K., 05.03.2012)