Preskočite na glavni sadržaj

Breda Beban - Avantura stvarnog

Breda Beban - Avantura stvarnog
U NO Galeriji Muzeja suvremene umjetnosti, u četvrtak, 20. lipnja, u 20 sati, otvara se izložba Brede  Beban pod nazivom 'Avantura stvarnog'. Izložba ostaje otvorena do 3. srpnja.
vrijeme: 20.06.2013.
mjesto: Zagreb; MSU, No Galerija, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Breda Beban bila je umjetnica čiji se nomadski karakter manifestirao kako u privatnom tako i u umjetničkom životu u kojem se bavila pojmovima subjektivnosti i emocija koje se zbivaju na marginama velikih priča i tema kao što su geografija, politika ili ljubav. Video i fotografije Brede Beban prepoznati su među stručnom i širokom javnošću kao jedinstvene ekspresije intimnosti, ranjivosti i vjerodostojnosti.

Rođena u Novom Sadu, odrastala je u Makedoniji i Hrvatskoj gdje je u Zagrebu 1976. diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Umjetničku karijeru započinje početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća kao slikarica i performerica. Međutim, ubrzo nakon što susreće Hrvoja Horvatića, isprva suradnika, a potom i partnera, posvećuje se videu, filmu i fotografiji. Nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, zajedno odlaze u egzil, putuju od mjesta do mjesta prije nego se zaustave u Londonu gdje nastavljaju zajednički rad sve do 1997. godine kada Hrvoje umire. Radeći samostalno ili u suradnji s drugim umjetnicima, Breda Beban oblikovala je brojne umjetničke produkcije koje je izlagala u prestižnim muzejima i galerijama suvremene umjetnosti u Europi i SAD-u. Živjela je u Londonu i Sheffieldu gdje je kao profesorica medijske umjetnosti radila pri Sheffield Hallam sveučilištu.
Više o izložbi - ovdje.