Preskočite na glavni sadržaj

Rezidencije u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu

Rezidencije u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu
U Svetvinčentu, od ove godine, uz Festival plesa i neverbalnog kazališta, djeluje Mediteranski plesni centar. Od 9. lipnja na rezidenciji je sudjelovao Cohdi Harrell (Novi Meksiko), a prezentacija rada 'How To Fall (instinct before identity)' nastalog tijekom programa održava se u nedjelju, 16. lipnja. Na sljedećoj rezidenciji sudjeluje Daniel Gulko (SAD/Francuska), koji će svoj rad predstaviti 27. lipnja.
vrijeme: 16.06.2013.
mjesto: Svetvinčenat
url: http://www.svetvincenatfestival.com
'How To Fall (instinct before identity)' / 'Kako padati (instinkt ispred identiteta)' akrobatski je istraživački laboratorij koji su američki umjetnik Cohdi Harrell i njegov europski kolega Oriol Domnench inicirali u siječnju 2013. Koristeći trapez, ples, pod i jedan drugoga, istražuju temeljne fizičke i mentalne strukture stabilnosti i puštanja u odgovoru na iznenadnu promjenu. Umjetnici su već razvijali projekt na prvim rezidencijama u Barceloni i Novom Meksiku, pa se Mediteranski plesni centar u Svetvinčentu upisuje u rodnu kartu predstave 'How To Fall' kao treći svjetski domaćin.

Cohdi Harrell je američki samouki trapezist i netrenirani plesač. Njegov specifičan pristup akrobatici osigurao mu je brojne suradnje, od sjaja Hollywooda i Pariza do prašnjavih sela Indije. S temeljima koji su više u suptilnom negoli u spektakularnom, Cohdijev je rad hvaljen kao 'vitalan za evoluciju suvremenog cirkusa u Americi'. Osim u solističkom radu, posljednjih sedam godina proveo je i kao umjetnički ravnatelj dueta Ricochet, čije su intimne kazališne produkcije osvajale ovacije diljem SAD-a. Domaća publika najviše ga poznaje kao jednog od izvornih autora hvaljenog zagrebačkog kabaretskog projekta Red Room.

Rezidencija 'I Saw Eros : Sore Was I' 20. lipnja - 28. lipnja
Prezentacija: 27. lipnja 2013., 20h
Sudionici: Daniel Gulko (SAD/Francuska) s izvođačima
Ovaj multidisciplinarni projekt istraživanje je pitanja intimnosti, identiteta i izlaganja. Treniranje tijela bazirano na tehnikama fizičkog kazališta, kontakt improvizaciji i elementima energetskog istraživanja, uz generiranje materijala kroz zapisivanje snova, automatsko pisanje, proricanje, promatranje i improvizaciju, rezultirat će organiziranjem u nešto posve osobno. Nakon prvog zagrebačkog laboratorija, svetvinčentska rezidencija druga je stanica razvoja ovog kreativnog projekta koji će nakon daljnjih rezidencija u Marseilleu i Zagrebu zaživjeti na hrvatskim, ali i inozemnim pozornicama.

Daniel Gulko ravnatelj je radikalne francuske cirkuske skupine Cahin-Caha. Rođen u Americi, ovaj poliglotskipolidisciplinarni lutalica u svom je stvaralačkom pokolju u 30 godina prošao četiri kontinenta. Gulko je 80-te godine proveo u Quebecu, navigirajući između eksperimentalne i ulične izvedbe, političke umjetnosti i modernih rituala. Pridruženi je umjetnik francuskog CNAC-a, gdje je začeo projekt Nomadski kreacijski lab, za međunarodna istraživanja u cirkusu. Kao klaun i plesač surađivao je s umjetnicima kao što su Mimes Omnibus, Cirque du Soleil, Ctibor Turba, Keith Hennessy i Jiyu Geki Jyo. Danas živi u Francuskoj, gdje je osnivač i redatelj cirkuskog kolektiva Pocheros.

U Mediteranskom centru, 18. lipnja 2013., od 17,30h do 20,30 sati, održava se besplatna radionica cirkuserije za djecu i mlade. Voditeljice radionice su Nikolina Komljenović i Dana Auguštin. Radionica podrazumijeva upoznavanje polaznika sa cirkuskim vještinama. Potreba za ovim vidom aktivnosti postoji, a ova kratka “škola” pokušaj je da se ova aktivnost pruži kao moguća opcija mladima... Vještine akrobacija, žongliranja i druge, primjenjive su u svakodnevnom životu kao kvalitetna rekreacija i zabavan hobi, a istovremeno potiču kreativnost, pomažu razvoju psihomotornih sposobnosti i improvizacijskih mogućnosti. Za sve informacije i upite o radionici cirkuserije pišite nam na zagrebdancecompany@gmail.com