Preskočite na glavni sadržaj

Austrija kulturnim programom čestita Hrvatskoj ulazak u EU

Kulturni program kojim Austrija čestita Hrvatskoj ulazak u Europsku uniju, predstavljen je u utorak u Zagrebu, u Austrijskom kulturnom forumu.
vrijeme: 28.05.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.kulturforum-zagreb.org/

Program se simbolično sastoji od 12 događaja koji će od početka svibnja do potkraj rujna na više mjesta u Hrvatskoj nastojati zadovoljiti sve vrste publike i neki od njih trajno ostati na korist Hrvatskoj, rečeno je.

Austrija i Hrvatska imaju veliko zajedničko povijesno iskustvo. Austrija je humanitarno pomagala Hrvatsku početkom devedestih godina prošlog stoljeća, potom je bila pri ruci kod postupka ulaska u EU i na mnogim zajedničkim projektima, i sada želimo iskreno čestitati Hrvatskoj što se nakon zahtjevna postupka vraća kamo je uvijek pripadala, kazala je veleposlanica Republike Austrije Andrea Ikić-Böhm.

Organizatori su posebno izdvojili izložbu fotografija Brijuna i instalaciju Hansa Kupelwiesera, potomka osnivača Brijuna Paula Kupelwiesera, zatim trodnevni događaj na Sveučilištu u Zagrebu posvećen studentima, potom Osječko ljeto kulture kojem je Austrija zemlja partner, višednevni "zeleni kulturni projekt" kojim se povezuju kultura, ekologija i tehnologija, te otvorenje "Austrijske čitaonice Dr. Alois Mock" na Sveučilištu u Zadru.

Predsjednik saborskog Odbora za Europske integracije Daniel Mondekar zahvalio je austrijskoj veleposlanici, potvrdio vodeće mjesto Austrije u međusobnoj suradnji i rekao da nakon pet stotina godina zajedničke prošlosti, Hrvatska i Austrija od sada grade zajedničku budućnost. (Hina)