natječaj, obavijest

Natječaj za novu hrvatsku riječ - prijedlozi za 7. kolo


prijava: 22.12.2012.
organizator: Časopis Jezik

Završilo je prikupljanje prijedloga za 6. kolo natječaja za najbolju novu hrvatsku riječ, za Nagradu dr. Ivana Šretera. Kao i u prethodnih šest kola, natječaj provodi časopis Jezik, a pokrovitelj je natječaja Zaklada “Dr. Ivan Šreter”. 

Natječaj ćemo završiti u ožujku, za Dane hrvatskoga jezika, svečanim proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada u Lipiku. Prva je nagrada 5.000 kn, druga 3.000, a treća 1.500 kn - Jezik bira riječi, a Zaklada nagrađuje novčanim nagradama”, ističe dr. sc. Sanda Ham.

Natječajem žele potaknuti jezičnu kulturu, upozoriti na tuđice koje nepotrebno ulaze u hrvatski jezik, ojačati svijest o tome da je tvorenje novih riječi, umjereno i svrhovito, uvijek dobro došlo i da se jezik i na taj način razvija - primajući nove riječi.

“Nove riječi s našega natječaja nisu obveza ni za koga, to su prijedlozi i nove jezične mogućnosti koje svatko od nas upotrebljava kako želi”, napominje prof. Ham.

Pravilo je natječaja da riječ ne smije biti zabilježena ni u jednom hrvatskom rječniku, a prednost imaju zamjene za nepotrebne i neprilagođene tuđice, poglavito anglizme.

Natječaj traje, 6. je kolo završilo 22. prosinca 2011. (za rođendan dr. Šretera), sljedeće 7. kolo odmah je započelo i traje do 22. prosinca ove godine.

Prijedloge treba slati ili na jezik@ffos.hr ili na Časopis Jezik, Bijenička 97, Zagreb.
 
Članak u cijelosti pročitajte na portalu Glasa Slavonije.

Časopis Jezik na FB

(D.H.F., 15.02.2012)