obavijest

Preminuo Zlatko Crnković


vrijeme: 14.02.2012.

Od posljedica infarkta u utorak poslijepodne je u Zagrebu u 76. godini preminuo doajen hrvatskoga glumišta Zlatko Crnković. Više od pola stoljeća života posvetio je kazalištu, kako je tvrdio, najljepšoj hrani za glumca.

Zlatko Crnković rođen je u Kastvu, 27. svibnja 1936., a cijeli je život posvetio glumi i kazalištu. Ostvario je niz kreacija koje ulaze u povijest suvremene hrvatske kazališne i filmske umjetnosti.
 
U kazalištu je Crnković ostvario više od 150 uloga. Među njima su i doktor u Valéryjevoj "Fiksnoj ideji", uloga u "Dvostrukoj nevjesti", "Hamletu u Mrduši Donjoj", "Neplaćenom ubojici", "Tartuffeu", "Kralju Learu"... Tumačio je dvojnika i pisca u "Zagrljaju" Ranka Marinkovića, glavnu ulogu u "Pravedniku" Mirka Božića, ulogu Križovca u Krležinoj drami "U agoniji"...
 
Na Dubrovačkim ljetnim igrama igrao je 12 sezona zaredom: u "Dubravki", "Hamletu", "Oluji". U "Skupu" Marina Držića glumio je Dunda Niku, a na Lovrijencu Horacija. U vlastitoj režiji sa svojim studentima 1968. u Dubrovniku je izveo "Balade Petrice Kerempuha".
 
Zapažene uloge ostvario je i na Splitskom ljetu, a jedna od najdražih predstava bila mu je "Kiklop" Ranka Marinkovića, u kojem je bio Don Fernando. Crnković je ostao zapamćen i po ulogama u brojnim filmovima. Zlatnu arenu dobio je za glumu u filmu "Tu". (HRT)
 

(D.H.F., 15.02.2012)