Preskočite na glavni sadržaj

Izložba crteža suvremenih hrvatskih umjetnika u BIH

U petak, 10. svibnja, u Galeriji Šimun, u Dubravama kod Brčkog, Bosna i Hercegovina, otvara se izložba crteža suvremenih hrvatskih umjetnika na kojoj izlažu Zdravko Horvat, Dalibor Jelavić, Maja Marković, Siniša Reberski, Vanja Trobić i Dino Zrnec. Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja.
vrijeme: 10.05.2013.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Galerija Šimun, Samostan sv. Ante, Dubrave kod Brčkog
url: http://www.hdlu.hr
U travnju 2013. godine Hrvatsko društvo likovnih umjetnika krenulo je u realizaciju suradnje s Galerijom Šimun, koja se nalazi u sklopu samostana sv. Ante u Dubravama kod Brčkog, Bosna i Hercegovina. Osnivač galerije i tvorac zbirke umjetnina izrazito visoke kvalitete, fra Stjepan Pavić, okupio je na jednom mjestu moderne hrvatske umjetnike – može se reći od Bukovca do Bućana, uz njh i bosanskohercegovačke, ali i one srbijanske i slovenske stvaraoce koji su radili u Bosni i Hercegovini ili bili uz Bosnu i Hercegovinu vezani. Osim djela sakralne tematike, zbirka obiluje motivima pejzaža, portreta i mrtve prirode umjetnika 20. stoljeća.

Suradnja HDLU-a i Galerije Šimun zasniva se na razmjeni izložbi te će prva biti realizirana Izložba crteža suvremenih hrvatskih umjetnika, u Galeriji Šimun od 10. do 20. svibnja 2013. godine. U 2014. godini, u Galeriji Prsten Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu bit će prezentirani radovi iz zbirke Galerije Šimun, od kojih neki do sada još  nisu bili prezentirani javnosti, a publika će se imati prilike upoznati s djelima hrvatskih, bosanskohercegovačkih, srbijanskih i slovenskih autora koje do sada možda nije imala prilike vidjeti.

Izložba crteža suvremenih hrvatskih umjetnika u Galeriji Šimun, prema izboru kustosice HDLU-a Sare Čičić, okuplja šestero umjetnika različitih generacija, različitih stilova izražavanja i radove različitih problematika: Zdravko Horvat, Dalibor Jelavić, Maja Marković, Siniša Reberski, Vanja Trobić i Dino Zrnec ovom prilikom predstavljaju zanimljiv i raznovrstan presjek suvremenog hrvatskog crteža.
 
Zdravko Horvat izložit će nešto stariji rad Otkrivenje: Točka gledišta iz 2010. godine te 2. poglavlje rada u nastanku, Origo-autoportret umjetnika (2012. -2013.).  Dalibor Jelavić predstavit će svoje ekspresivne i dojmljive crteže iz ciklusa Space Theatre (2012.), dok će Maja Marković izložiti radove iz ciklusa Oslanjanje(2012.) koji problematizira pitanje prostora. Siniša Reberski predstavit će se zanimljivim i pomalo hipnotičkim crtežima Znak, Prekaligrafija i Dokaligrafija, a Vanja Trobić akvarelima iz najnovijeg ciklusa radova Kristali vremena (2013.). Dino Zrnec izložit će crteže koji su dio njegovih novih vizualnih istraživanja.