Preskočite na glavni sadržaj

30. tjedan suvremenog plesa

30. tjedan suvremenog plesa
Zagreb, Rijeka i Karlovac će, od 26. svibnja do 8. lipnja, u sklopu 30. tjedna suvremenog plesa, biti domaćini inspirativnih predstava suvremenog plesa. Ovogodišnji festival predstavlja široku paletu radova hrvatskih izvođača te od stranaca pregršt mladih nada kao i one koji su svoj rad odavno pozicionirali u suvremenom plesu. Festival, uz raznolikost plesnih izričaja, u fokus postavlja tijelo u pokretu, slaveći njegove izričajne moći i poetiku.
vrijeme: 26.05.2013.
mjesto: Zagreb, Rijeka, Karlovac
url: http://www.danceweekfestival.com
Fresco Dance Company iz Izraela otvorit će ovogodišnje izdanje s predstavom 'Cerberus' koja govori o troglavim čuvarima podzemnog svijeta iz grčke i rimske mitologije. Kroz predstavljanje nove nade izraelske plesne scene nastavlja se suradnja festivala i Izraelskog Veleposlanstva koja je omogućila da se tijekom svih ovih godina predstave vrhunska imena ove talentirane i afirmirane plesne scene. Odmah nakon ovog mističnog uvoda slijedi priča o revoluciji inspirirana jednom od najvećih ikona 60–tih godina prošlog stoljeća – Jimom Morrisonom. Paulo Ribeiro, koji nakon niz godina apstinencije ponovo stupa na scenu, u predstavi 'Jim' prepušta se riječima i duhovnosti glazbe pri stvaranju osvrta o ulozi pojedinca u odnosu na svijet.

Yasmeen Godder, koja se nakon dugo godina ponovo predstavlja i kao izvođačica, u svojem novom uratku 'See Here Change' premijerno izvedenom u Berlinu tik pred dolazak na TSP, i nadalje uspijeva postići savršenu ravnotežu između neustrašive agresije i ženstvene staloženosti uz njoj karakterističan humor. Matjaž Farič u predstavi 'Politics of dancing' donosi priču o neuništivosti plesa koji nadilazi sva pravila, društvene podjele, njihove zakone i zabrane. U sklopu EU projekta Beyond Fronta@ čiji je sudionik Hrvatski institut za pokret i ples, prikazat će se i međunarodna  koprodukcija portugalske koreografkinje Vanie Gale, 'Cooling Down Signs', koja se pripremala u Zagrebačkom plesnom centru proteklih mjesec dana.

Preostali dio prvog dijela festivala posvećen je Hrvatskoj koreografskoj platformi na kojoj će se predstaviti Matija Ferlin s novom izvedbom 'Istovremeno drugi'. Od hrvatskih produkcija publika će imati priliku vidjeti premijernu predstavu u koprodukciji skupine Liberdance , recentnu predstavu BADCo., a u festivalskom programu nastupaju i Zagrebački plesni ansambl, Maša Kolar, Marjana Krajač, O.N.E., uz novija imena hrvatske koreografske scene: Andreja Široki, Stošija Zrinski, Melita Spahić Bezjak, te Pavle Heidler.

Premijerno će biti izveden performans Miloša Sofrenovića 'Lost Albertina', a Alen Čelić će po prvi put u Zagrebu izvesti najstariju splitsku plesnu predstavu 'Hotel Memorial'. Nastup učenica Škole za suvremeni ples Ane Maletić iz Zagreba i ove godine predstavlja novu generaciju plesača te rad ove škole iz koje su potekli brojni danas aktivni sudionici i priznati autori hrvatskog suvremenog plesa.

Drugi dio ovogodišnjeg Tjedna suvremenog plesa otvara EnKnap Group s predstavom Iztoka Kovača, 'Ottetto' u kojoj se analizira izuzetna 16-minutna kompozicija Igora Stravinskog iz 1923, Octet. Slijedi nevjerojatan prikaz borbe u predstavi Rocco Emia Grecca koja se bavi psihičkim i psihološkim krajnostima boksača i plesača te je proglašena najboljom plesnom produkcijom 2012. godine u Nizozemskoj.

Predstavnici Francuske su ove godine vrhunski Josef Nadj s predstavom 'Les corbeaux' o vranama te izvrsna Julie Dossavi koja na ironičan način propituje ženske mušice i probleme. Isto tako, zagrebačka publika će opet uživati i u izvrsnoj virtuoznosti izvođača kompanije Thor u predstavi 'Clear Tears / Troubeled Waters' nedavno premijerno izvedene u Belgiji, kojom Thierry Smits, čija se karijere veže uz TSP, i skupina slave 25. godišnjicu rada.

Za kraj, uz Mašu Kolar s predstavom 'Memory of Water', festival predstavlja jednu od najvećih nada britanske plesne scene kojeg smatraju novim Akramom Khanom, izvrsnog i karizmatičnog plesača kathaka – Aakasha Odedru. On će uz vlastitu koreografiju izvesti za njega napravljene plesne kompozicije koje potpisuju sljedeći koreografi: Russell Maliphant, Akram Khan te Sidi Larbi Cherkaoui.

Uz bogati izvođački program, na festivalu će se održati i simpozij Danas nisam umrla tako lijepo zamišljen kao serijal razgovora o temama vezanih uz ples i utjecaj na svakodnevni život. Simpozij će omogućiti  susrete i razgovore umjetnika, stručnjaka iz različitih disciplina kao i publike. Razgovore vode teatrologinja Una Bauer i koreografkinja Marjana Krajač. Naslov simpozija parafrazira naslov uspješnog kriminalističke novele poznate hrvatske balerine Mercedes Goritz Pavelić.