obljetnica, proslava

Uprizorenja Seljačke bune u Donjoj Stubici


vrijeme: 05.02.2012. - 11.02.2012.
mjesto: Donja Stubica

U veljači se obilježava godišnjica Velike seljačke bune koja je započela koncem siječnja 1573. godine na susedgradsko-stubičkom vlastelinstvu. Prigodni program će se održati u Donjoj Stubici, a sastoji se od 'Puntanja kmetov' (5. veljače) i 'Bitke kod Stubice' (11. veljače). 

Velika seljačka buna 1573. godine jedan je od seljačkih ustanaka u Europi 16. stoljeća poput tzv. Dožine seljačke bune u Mađarskoj 1514. godine, ustanka slovenskih kmetova 1515. godine ili velikog seljačkog ustanka u Njemačkoj 1524. godine.
 
Program manifestacije započinje 'Puntanjem kmetov' 5. veljače 2012. godine u selu Hižakovec, Donja Stubica, u rodnoj kući Matije Gupca.

Program se nastavlja 'Bitkom kod Stubice', 11. veljače 2012. godine u Donjoj Stubici. Inscenacija završne bitke uključuje topove, puške, legendarno oružje seljaka, streličare, vlastelinsku i kmetsku vojsku, uz sudjelovanje brojnih povijesnih udruga iz Hrvatske i inozemstva te velikog broja statista. Uprizoren je tijek bitke, neuspjeli pregovori i tragično finale poraženjih seljaka te hvatanje Matije Gupca i njegovo odvođenje u Zagreb.

U sklopu manifestacije bit će organizirane interaktivne radionice zanimljive i djeci i roditeljima, a od 3. veljače u Gradskoj kavani Tahy bit će postavljena izložba fotografija.

Također se preporuča i posjet Muzejima Hrvatskog zagorja u čijem se sklopu nalazi i Muzej seljačkih buna. (HTZ)
 

(D.H.F., 02.02.2012)