Preskočite na glavni sadržaj

'Surogat' - novo ime Grand prixa Dana hrvatskog filma

Više od stotinu filmova izabrano je za konkurenciju Dana hrvatskoga filma, koji će se održati od 15. do 21. travnja u zagrebačkom Studentskom centru, a ovogodišnja najveća novost festivala je da će od sada Grand prix za koji će se ti filmovi natjecati nositi novo ime, 'Surogat', prema proslavljenom i Oscarom nagrađenom animiranom filmu Dušana Vukotića.
vrijeme: 15.04.2013.
mjesto: Zagreb; Studentski centar u Zagrebu, Savska 25
url: http://dhf.sczg.hr/

Između skoro 300 prijavljenih filmova, izabrano je njih 106, 24 igrana, 20 dokumentarnih, 14 animiranih, 13 eksperimentalnih, 18 namjenskih filmova te 17 glazbenih spotova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su selektori, Irena Paulus, Daniel Kušan i Božidar Trkulja predstavili svoj izbor.

Po njihovim riječima, nije bilo lako izbaciti oko dvije trećine filmova, no raduje što sve veći broj filmova prati i njihova ve veća kvaliteta, pa se može očekivati dobra budućnost hrvatskog filma i mogućnost da i kratki filmovi postanu gledani kao što je to već slučaj s dugometražnima.

Većina izabranih igranih filmova bave temom odnosa u obitelji no, rekao je Trkulja, ima i onih koji su krenuli drugim smjerom, primjerice "Eugen", parodija na mjuzikl redatelja Darija Radusina, estetski lijep "Lili na Mjesecu" Dorotee Vučić, horor "Soba 3" Kristijana Milića i "Teleport Zovko" Predraga Ličine koji je pomaknut u budućnost.

Dani hrvatskoga filma donose najbolje od godišnje produkcije hrvatske kinematografije u svim rodovima te uz festival u Puli svjedoče o vitalnosti i raznolikosti hrvatske kinematografije, različitim autorskim senzibilitetima i naraštajima, rekao je umjetnički savjetnik Boško Picula. Nastojali smo spojiti najbolje od tradicije hrvatske kinematografije i njezine baštine te napraviti jedan mali pogled u budućnost, dodao je.

Objasnio je kako je novo ime Grand prixa izabrano kao najbolje što Hrvatska ima u svojoj tradiciji i poticaj za dalje. "Surogat" je uspio u Hrvatskoj i u svijetu, što želim i našim filmovima, da budu univerzalno gledani, razumljivi i vrednovani, ustvrdio je.

Novo ime dobila je i nagrada žirija za najbolju režiju nazvana po nedavno preminulom Krsti Papiću, kojega će se festival prisjetiti i u programu "In memoriam". Taj program će odati počast i dvojici preminulih glumaca, Borisu Festiniju i Đuri Utješanoviću.

Nagrade su 'pojačane' i novčanim iznosom, Grand Prix s deset tisuća kuna, najbolji debitant dobit će pet tisuća, a najbolji scenarij tri tisuće kuna. Dodijelit će se i "Oktavijani" Hrvatskog društva filmskih kritičara, nagrada "Jelena Rajković" Hrvatskog društva filmskih redatelja, "Zlatna uljanica" Glasa Koncila te nagrada Salona odbijenih za najbolji film koji nije ušao u konkurenciju.

"Mala Pula" donosi filmove s prošlogodišnjeg festivala u Puli - "Ljudožder vegetarijanac", "Pismo ćaći", "Halimin put", "Noćni brodovi", "Sonja i bik", a u popratnom programu još su radionice eksperimentalnog te 16 milimetarskog filma, predavanje o filmskoj glazbi, program "Skate pool kino", promocije knjiga "Glasnogovornici apokalipse" Željka Kipkea i "Eros na filmu" Irene Škorić, koncertni program i video projekcije filmova koji nisu ušli u konkurenciju

O nagradama će odlučivati tročlani žiri, Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić, a dobitnik nagrade "Oktavijan" za životno djelo već je poznat - to je redatelj Tomislav Radić. (Hina)