Preskočite na glavni sadržaj

Stota obljetnica rođenja fagotista Rudolfa Klepača

Svečanim koncertom Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Leopolda Hagera, u petak, 22. ožujka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog počinje obilježavanje stote obljetnice rođenja uglednog hrvatskog fagotista Rudolfa Klepača, koje će se nastaviti tijekom godine nizom događanja u spomen na jednog od najvećih glazbenih umjetnika hrvatske povijesti.
vrijeme: 22.03.2013. 19,30 h
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr

Idejna začetnica projekta, koji obuhvaća izložbu u Muzeju Grada Zagreba i promociju monografije, umjetnikova je kći Marina Wuerth Klepač koja, kako je rekla na konferenciji za novinare, time želi sačuvati uspomenu na svog oca. Sve je počelo 2009. kada sam Muzeju Grada Zagreba donirala ostavštinu mojih roditelja, oca i majke, operetne prvakinje Ruže Cvjetičanin, podsjetila je.

Maestro Leopold Hager, Klepačev prijatelj i suradnik u slavnom Orkestru Mozarteum, podsjetio je kako je Klepač bio fantastičan glazbenik i osoba, a imao je i veliki utjecaj na glazbenike u orkestru kada je trebalo raditi duže što je, napomenuo je, danas skoro nemoguće.

Po njegovim riječima, sada se ponovno povezuju Salzburg i Zagreb, kao što je to radio i Klepač kao netko tko je bio cijenjen od politike i utjecajnih ljudi s obje strane željezne zavjese.

Klepač je bio jedan od niza velikana koji su prodefilirali Zagrebačkom filharmonijom i za koje nam je dužnost da ih se sjetimo, pa mu se na ovaj način odužujemo za sve što je napravio za zagrebačku i hrvatsku kulturu, istaknuo je Miljenko Puljić, ravnatelj Filharmonije.

Dražen Siriščević, ravnatelj "Lisinskog" kaže kako je u svom kratkom druženju s Klepačem najviše naučio o veličini samozatajnosti. U poplavi estradizacije svega i svačega pokazao je kako glazbi nije cilj samopromocija i učio nas skromnosti i služenju glazbi, ustvrdio je.

Maestro Klepač bio je dugogodišnji solo fagotist Mozarteuma i profesor na istoimenoj visokoj glazbenoj školi, a ostvario je bogatu solističku karijeru nastupajući diljem Europe i SAD-a, dobivši od kritike titulu 'prvog europskog fagotista'. U Salzburg je otišao s mjesta dugogodišnjeg člana i solista Zagrebačke filharmonije i Komornog orkestra RTV Zagreb.

Solističke nastupe u čast svom prethodniku i glazbenom uzoru u "Lisinskom" će imati prvi fagotist salzburškog Mozarteuma Philipp Tutzer i prvi fagotist Zagrebačke filharmonije Ivica Gašparović.

Na programu su dva Mozartova djela, 33. simfonija u B-duru i Koncert za fagot i orkestar u B-duru, interpretirajući kojega je stekao svjetsku slavu. U nastavku koncerta izvest će se i Koncert za fagot i orkestar Borisa Papandopula te Shubertova 6. simfonija u C-duru.

Uoči koncerta u predvorju dvorane postavit će se izložba koja će podsjetiti na velikog glazbenika, kao svojevrsni uvod u monografsku izložbu njemu u čast najavljenu za 21. svibnja u Muzeju Grada Zagreba. U pripremi je i dvojezična monografija autorice Bosiljke Perić-Kempf, na hrvatskom i njemačkom, u izdanju nakladničke kuće "Jesenski i Turk", uz koju će se priložiti raritetni primjerak CD-a sa snimkom koncerta sa Salzburških svečanih igara 1979. (Hina)