predstava

Tri gostovanja u osječkom HNK


vrijeme: 10.01.2012. - 12.01.2012.19 h
mjesto: Osijek, HNK, Županijska 9

U sklopu manifestacije 'Kazališni siječanjski popust' u Osijek stižu komedija 'Opšta bolnica' Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice (10. siječnja), predstava 'Gola u kavezu' Kazališta Moruzgva iz Zagreba (11. siječnja) i predstava 'Mjehur od sapunice' Glumačke družine Histrion (12. siječnja). Sve predstave počinju u 19 sati.

Predstavu 'Opšta bolnica', koju je prema tekstu H. Bojčeva režirao Goran Bulajić, kritika je okarakterizirala kao 'Let iznad kukavičjeg gnijezda na kazališni način'. Kroz priču o liječnicima i pacijentima, kod kojih se ne može razlučiti tko je zdrav, a tko je bolestan, predstava zapravo govori o zapadnom i istočnom svijetu. Zapad je utopijsko mjesto na kojem je sve lijepo, ispravno i pošteno, mjesto na kojem će se riješiti svi problemi, a bolnica postaje opća metafora svijeta koji je bolestan i za čije stanovnike više nema lijeka.

'Gola u kavezu', predstava Kazališta Moruzgva iz Zagreba, u režiji Ivana Lea Leme, hrvatska je verzija popularnog serijala i filma 'Seks i grad'. Naslovne uloge tumače Ecija Ojdanić, Barbara Nola i Ana Begić. Dok muškarci trče za seksom i novcem, a između toga piju i igraju nogomet, tri žene suočavaju se s majčinstvom. Kavez iz naslova, iz kojeg će junakinje pokušati pobjeći, arhetipski je strah od majčinstva. Predstava se dotiče pitanja ljubavi i njene trajnosti, a tematizira ženske obrasce ponašanja, brak, ženske stereotipe i arhetipe.

'Mjehur od sapunice' Glumačke družine Histrion, autora Ivana Gorana Viteza, koji ujedno potpisuje režiju, zapravo je sapunica na kazališnim daskama. Izvođači su: Pero Juričić, Ankica Dobrić, Ivan Glowatzky, Ivica Pucar i Iva Visković.

Ispod blještavila Santa Barbare, ispod Esmeraldine ljepote, ispod egzotike Šeherezade, ispod ponosa Ratkajevih, krije se okrutan svijet, svijet intriga, svijet u kojem nikada ne znate što vam donosi sutra, svijet u kojem proizvod smije trpjeti, ali proizvodnja nikada. Svijet je to snimanja telenovela. Ova predstava satiričan je prikaz nastanka televizijske sapunice, jednog od danas najpopularnijih medijskih fenomena.

Na repertoar osječkog Hrvatskog narodnog kazališta u siječnju stiže još jedna kazališna poslastica. Riječ je o Verdijevoj operi 'Traviata', koja će na daskama osječkog HNK biti 14. i 16. siječnja, u 19 sati. Jelena Štefanić, mlada varaždinska sopranistica, utjelovit će sve duševne gradacije Violette Valery, u ulozi Alfreda Germonta nastupit će Miljenko Đuran, Osječanima omiljen tenor, dok će sjajni mladi bariton Ljubomir Puškarić zaigrati ulogu Alfredova oca, Giorgia Germonta. Dirigentska palica bit će u rukama Filipa Pavišića, ravnatelja Opere osječkog HNK.

Izvor: Glas Slavonije

(R.P.B., 09.01.2012)