projekcija

Posljednji film Bele Tarra u kinu Europa


vrijeme: 03.01.2012. - 04.01.2012.
mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3

Od utorka, 3. siječnja, na program zagrebačkog kina Europa dolazi najnoviji i, prema riječima samog redatelja, posljednji film kultnog redatelja Bele Tarra - Torinski konj. Osim Torinskog konja, na programu su još i Dječak s biciklom, belgijske braće Jean-Pierrea i Luca Dardennea, te Neprijatelj redatelja Dejana Zečevića. 


U Torinu 3. siječnja 1889. Friedrich Nietzsche je izlazeći iz svoje kuće ugledao kočijaša koji bičuje konja. Kako bi zaštitio konja Nietzsche je bacio svoje ruke oko njegova vrata i sljedeći se trenutak srušio na tlo. Preostalih deset godina života slavni je filozof proveo dementan i u potpunom muku, na brizi svojoj majci i sestri.

Opisom tog događaja i rečenicom 'Ne znamo što se dogodilo s konjem' počinje najnoviji i, prema riječima samog autora, posljednji film kultnog mađarskog redatelja Béle Tarra 'Torinski konj'. Skoro 35 godina karijere jednog od najcjenjenijih predstavnika europske filmske avangarde pamtit ćemo po filmovima poput ‘Sotonskog tanga’, 'Werckmeisterove harmonije', ‘Čovjek iz Londona’, a sada je pred nama prilika da u redovnom programu kina Europa pogledamo njegov posljednji rad.

Ovom meditativnom dramom, Tarr je još jednom pokazao svu raskoš svog zanata stvaranja ekspresivnih okoliša i zaslužio nagrade Srebrni medvjed i FIPRESCI filmskog festivala u Berlinu  2011. Film će ujedno predstavljati Mađarsku na sljedećim nominacijama za nagradu Oscar.

Priča o jednorukom ostarjelom farmeru i njegovoj kćerki koji žive u dotrajaloj kolibi, jedu kuhani krumpir rukama, vrvi izražajnom crno-bijelom fotografijom i atmosferom stalne slutnje neizbježne katastrofe. Vjetar ne prestaje zavijati, konj o kojem ovisi njihovo preživljavanje ne želi izaći iz štale, a izvor vode na njihovom imanju presuši. Sve to snimljeno u 30 maestralnih kadrova.

Béla Tarr je svoj film opisao kao dokument težine ljudskog postojanja. Bilo da gledamo u trošno lice farmera, zabrinuto lice kćeri ili nedokučive konjske oči, Tarrova kamera uvijek pokazuje ljudsku izdržljivost i njegovu bitku s prirodom.

‘Željeli smo vidjeti koliko je teško živjeti svakodnevno ponavljajući iste rutine koje su vam nametnute. Film portretira smrtnost i duboku bol koju svi mi, koji smo pod kaznom smrti, osjećamo.’

‘Torinski konj’, posljednji film u 35 godina dugoj karijeri Béle Tarra, sigurno će dugo živjeti pred očima publike i nakon izlaska iz kina.
 
Film je na programu od 3. siječnja pa do kraja mjeseca, raspored projekcija možete pogledati na www.kinoeuropa.hr.
 

(D.H.F., 02.01.2012)