Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završio DORF

Dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima je u nedjelju završio 7. festival dokumentarnog rock filma (DORF) na kojem su prikazana 24 dokumentarna filma iz 10 zemalja.
vrijeme: 10.03.2013.
mjesto: Vinkovci
url: http://dorf-vk.com

Prema ocjeni prosudbenog žirija u kojem su se nalazili Igor Tomljanović, filmski kritičar iz Zagreba, slovenska producentica Violeta Videnović i bosanskohercegovački filmski redatelj Boris Petković, najboljim filmom u regionalnoj selekciji proglašen je film ''Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA“ autorice Ines Pletikos iz Hrvatske.

Pobjedničkom filmu pripala je nagrada čiji je izgled osmislila i izradila mlada makedonska umjetnica Marija Miloševska, a koja će se dodjeljivati i svim budućim pobjedničkim filmovima DORF-a.

Posebno priznanje članovi žirija dali su filmu ''Lost and sound“ autorice Lindsey Dryden iz Velike Britanije.

U suradnji s KlasikTV iz Zagreba, ove godine na DORF-u je dodjeljena i nagrada u iznosu 10.000 kn za najbolji scenarij. Odlukom žirija u sastavu Igor Tomljanović, Dubravko Jagatić i Leon Rizmaul nagrada za najbolji scenarij pripala je filmu ''Nečujni hod stranca“ Brankice Drašković iz Srbije.

Izražavajući zadovoljstvo ovogodišnjim DORF-om, osnivač i umjetnički ravnatelj festivala Toni Šarić ocijenio je kako je ovogodišnji DORF načinio kvalitetom i brojem prikazanih filmova značajan iskorak naprijed podsjetivši kako je u programu Regionalne selekcije prikazano 12, a u sklopu Međunarodne selekcije šest filmova koliko je filmova prikazano i izvan konkurencije.

Festivalski program u Vinkovcima pratilo je više od 2000 posjetitelja, naveo je Šarić koji je posebice istaknuo program Fresh Danube Films u okviru kojega su prikazani hrvatski filmovi »Pismo ćaći« Damira Čučića i »Sonja i bik« Vlatke Vorkapić, austrijski »Zauvijek zajedno« u režiji Monje Art i Caroline Bobek i »Lokalni heroji« autora Henninga Backhausa, te srbijanski »Ustanička ulica« autora Miroslava Terzića i »Lice revolucije« Vladimira Milovanovića.

Projekt je namijenjen povezivanju festivala iz podunavskih zemalja, a poseban je po predstavljanju prvih igranih i dugomentarnih filmova mladih autora, podsjetio je Šarić dodajući kako su pored vinkovačkog DORF-a, u provedbu projekta uključeni i festivali Cinema City (Novi Sad), Slobodna zona (Beograd) i Crossing Europe (Linz). Projekt je financiran sredstvima European Cultural Foundation.

Osim projekcije filmova, u sklopu DORF-a održan je i program EDIT, namijenjen učenicima osnovnih škola, a u sklopu kojega su održane novinarska i filmska radionica. Također su održani i koncerti sastava "Bernays Propaganda" i "Stampedo", te izložba plakata Krešimira Certića. Organizator Festivala dokumentarnog rock filma (DORF) bila je Udruga ljubitelja filma »Rare« iz Vinkovaca. (Hina)