Preskočite na glavni sadržaj

'Kroatien Kreativ 2013.' započinje u nedjelju u Berlinu

'Kroatien Kreativ 2013.' započinje u nedjelju u Berlinu
U sklopu programa promicanja hrvatske kulture u Njemačkoj - 'Kroatien Kreativ 2013.', u programskom dijelu pod nazivom  Medienkunst aus Kroatien, u nedjelju, 10. veljače, na Directors Lounge u Berlinu predstavljaju se radovi Heiko Daxl i Ingeborg Fülepp, posvećeni Heiko Daxl (1997-2012). Bogat i opširan program 'Kroatien Kreativ 2013' organiziran je u Njemačkoj povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju kroz cijelu 2013. godinu.
vrijeme: 10.02.2013.
mjesto: Berlin
url: http://berlinlounge.tumblr.com
Kroatien Kreativ 2013. (Hrvatska kreativno 2013.) je program kojim će se njemačkoj javnosti pokazati današnju suvremenu hrvatsku kulturu u njezinim kreativnim potencijalima, kako društveno-kritičnim, eksperimentalnim ili inovativnim, tako i onim oslonjenim na baštinu, a koji ukazuju na posebnost i značaj Hrvatske i njezino mjesto u europskoj obitelji naroda i kultura. Svečani početak svih događanja obilježit će se u sklopu Sajma knjiga u Leipzigu.
 
S njemačke strane pokrovitelji festivala su državni ministar za kulturu Bernd Neumann i s hrvatske strane ministrica za kulturu Andrea Zlatar-Violić, te veleposlanik u Berlinu Miro Kovač. Kustosica projekta 'Kroatien Kreativ 2013' je suradnica zaklade S. Fischer Alida Bremer, a kustosica programa 'Medienkunst aus Kroatien' je Ingeborg Fülepp, hrvatska medijska umjetnica koja živi i radi u Berlinu.

Directors Lounge je festival koji se održava ove godine već deveti put u vremenu od 7. do 10. veljače u Berlinu. Tu se prikazuju filmovi u izboru iz najboljih dostignuća  raznih žanrova nezavisne međunarodne filmske i multimedijske produkcije.  Budući da se festival održava u isto vrijeme kad i Berlinale, osim regularne publike dolaze i gosti sa Berlinala, jednog od najvažnijih međunarodnih  filmskih festivala u Europi i na svijetu.
 
Kroatien Kreativ 2013 program na Directors Lounge-u:
Nedjelja,  10. veljače,  18 sati,  Kroatien Kreativ 2013 - Medienkunst aus Kroatien predstavlja radove Heiko Daxl i Ingeborg Fülepp, posvećujemo Heiko Daxl 1997-2012

Godine 1990. Heiko Daxl i Ingeborg Fülepp zajedno su osnovali 'Media in Motion'. Od tada su radili na različitim medijskim projektima kao umjetnici i kao kuratori. Jedna od njihovih glavnih zadaća bila je povezati međunarodne umjetnike i pokazati njihove radove na međunarodnoj razini s posebnim naglaskom na Njemačku i Hrvatsku. Nakon što je Heiko Daxl preminuo (2012.), Ingeborg Fülepp je nastavila njihov rad. Ovaj program će pokazati videa koje je izradio Heiko Daxl prije nego što su se upoznali, kao i produkcije koje su izradili zajedno kao umjetnički par. Heiko Daxl bio je višestruko nadaren i cilj je ovog projekta pokazati njegovo razumijevanje medija, njegove kreativne potencijale ostvarene u brojnim djelima i tekstovima o umjetnosti.
 
'Iskustvo je ništa drugo nego promjena memorije ... Manipulacijom slika i montaža povezanih s glazbenom kompozicijom, postoje točke za promišljene izlete, kružne tokove, snove, krivulje, imaginaciju i izgubljena sjećanja. No, nastavak (neprekidnost) prolaznosti čuva svoju poznatu zagonetku.'Heiko Daxl.
 
'Brojni radovi koje su Daxl i Fülepp stvorili svjedoče o njihovom užitku u eksperimentiranju, krećući se uvijek na granici u nepoznato. Koristeći nove tehnologije, oni istražuju različite, dosad nepoznate optičke i akustične fenomene. Promatračeva osjetila, njegov sluh, njegov vid i njegov osjećaj dodira, uvijek svjesno sudjeluju, uznemirujući njegovu percepciju. Daxl i Fülepp demonstriraju nove načine u umjetničkom istraživanju tehničkih mogućnosti stvaranja zvuka i apstraktne slike koja tjera promatrača na integrirani prihvat (integrurano prepuštanje). Oni teže tome da primatelj razmišlja o stvarnosti koja mu je dana (saopćena) na umjetan i tehnički način.“  (Barbara Barsch, direktorica IFA-Galerie Berlin, Institut za međunarodne odnose, svibanj 2005)

Ponedjeljak,  11. veljače, 11 sati, Kroatien Kreativ 2013 - Medienkunst aus Kroatien predstavlja koncert / performans Ivana Marušića KLIF-a i Hrvoja Nikšića

Koncert / Izvedba se sastoji od četiri projektora, 8 monitora i tri kompjuterski kontrolirane kamere. Cijeli video je analogni - tri kamere su povezane izravno s projektorima. Računalo se samo kontrolira pomicanje kamera. SineLove! je audio-vizualni duo iz Zagreba. Ivan Marušić Klif bavi se slikom, a Hrvoje Nikšić zvukom. Obojica su zaljubljenici u staru tehnologiju i u svojim performansima koriste modificirane televizore, analogne sintisajzere, kamere, efekte, magnetofone i samo jedan kompjutor. Sliku i zvuk proizvode uživo, bez unaprijed snimljenih materijala.

Njihov koncert/performance se odrzava u prostorima Directors Lounge 11. veljače u 23 sata. U svom nastupu koriste se digitalnom, kao i analognom tehnologijom, što je u novije vrijeme postalo vrlo popularno. Direktnom intervencijom komjutorski kontroliranih slika i zvukova u živo mijenjaju parametre pretvaranja zvuka u sliku i slike u zvuk,  koji se vide na mnoštvu malih video monitora. Klif je jedan od doajena multimedijske scene Hrvatske.