Preskočite na glavni sadržaj

Krokodil – rezidencijalni program za pisce

Udruženje Krokodil raspisuje natječaj za stipendije piscima za jednomjesečni boravak u Beogradu, tijekom 2013. godine. Na natječaj, koji je otvoren do 15. veljače, mogu se prijaviti pisci, esejisti, dramski pisci, pjesnici iz europskih zemalja.
prijava: 15.02.2013
url: http://kucazapisce.krokodil.rs
Stipendija uključuje boravak u Beogradu, putne troškove i honorar od 800 eura. Prijava mora sadržavati biografiju, bibliografiju, preporuku strukovnog udruženja ili izdavača, kao i plan rada. Prijave slati na mail festivalkrokodil@gmail.com

Rezidencijalni program za pisce Krokodil otpočeo je s radom u listopadu 2012. godine, kao prvi rezidencijalni boravak za pisce Beogradu. U prethodna tri mjeseca, u Krokodilovoj Kući za pisce su boravila tri pisca-stipendista – Tea Tulić (listopad), Faruk Šehić (studenir) i Daša Drndić (prosinac), koji su tijekom svog boravka imali čitav niz javnih i medijskih nastupa u Beogradu, Zrenjaninu i Novom Sadu, a objavili su i više tekstova kako na blogu na Internet stranici, tako i u drugim medijima širom regije.

Knjiga Tee Tulić 'Kosa posvuda' je također doživjela i svoje srpsko izdanje u listopadu 2012., koje promovirano i na Sajmu knjiga u Beogradu. Rezidencijalni boravak za pisce se tako pokazao kao odlična osnova za nastavak književne, ali i društvene komunikacije Beograda s drugim europskim gradovima i zemljama.

Ovaj projekt provodi se u partnerstvu s europskom mrežom za književnost Traduki, koja potiče književnu komunikaciju između zemalja Balkana i zemalja njemačkog govornog područja, a koju su zajednički osnovali Savezno ministarstvo za europske i internacionalne poslove Austrije, Ministarstvo inostranih poslova Njemačke, Švicarska fondacija za kulturu Pro Helvetia, KulturKontakt Austrija, Goethe Institut, Javna agencija za knjigu Republike Slovenije, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Resor za kulturu Vlade Kneževine Lihtenštajn, Fondacija za kulturu Lihtenštajna i Fondacija S. Fischer.