Preskočite na glavni sadržaj

Dva koncertna ciklusa 27. MBZ-a

Tema 27. Muzičkog biennala Zagreb - EU: INSIDE / OUTSIDE možda se najbolje ocrtava kroz dva ciklusa unutar festivala – prijepodnevni i poslijepodnevni. Osim što se cjelokupni festivalski program može promatrati kroz INSIDE ili OUTSIDE, ova dva ciklusa su profilirana specifično...
vrijeme: 06.04.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://www.mbz.hr

 
Poslijepodnevni ciklus radnog naslova 1 do 7 = 28 (EU: INSIDE) zamišljen je kao niz od 7 koncerata. Ideja ciklusa je započeti sa solističkim recitalom nakon kojeg slijede duo, trio, kvartet, kvintet, sekstet i na kraju septet. Zbrajanjem izvođača svih koncerata, dolazimo do broja 28. Cilj ovoga ciklusa je u prvih šest koncerata predstaviti 27 skladbi iz 27 zemalja članica Europske unije. Sastavi od solističkog recitala do seksteta predstavljaju glazbu iz EU, dok će posljednji koncert donijeti sedam novih septeta, koji će trajati po sedam minuta, a napisat će ih sedmero hrvatskih autora, Srećko Bradić, Dalibor Bukvić, Sanja Drakulić, Vjekoslav Nježić, Berislav Šipuš, Zlatko Tanodi i Mladen Tarbuk.

Prijepodnevni ciklus (EU:OUTSIDE) zamišljen je kao suprotnost poslijepodnevnome i donosi glazbu autora izvan Europske unije i Hrvatske, dakle iz cijeloga svijeta. Ideja je stvoriti ciklus koji će donijeti balans u odnosu na poslijepodnevni niz koncerata u kojem se izvodi glazba iz EU. Taj zadatak je povjeren mladim umjetnicima, tj. učenicima i studentima glazbe. U suradnji s HR Projektom i Grupom za Novu glazbu Glazbenog učilišta Elly Bašić, u prostorima Studentskog centra održat će se četiri koncerta. Studenti su kroz HR Projekt prošli dvije razine audicije i na koncertima će biti predstavljeni najbolji interpreti programa što su ga sami predložili. Cilj ovoga projekta je potaknuti mlade na istraživanje i prezentiranje obilja nove glazbene literature iz cijelog svijeta.

Više saznajte iz razgovora sa zamjenikom ministrice kulture Berislavom Šipušem objavljenog u Newsletteru MBZ-a. B. Šipuš bio je producent Muzičkog biennala Zagreb 1987. i 1989. godine, a  funkciju umjetničkog ravnatelja MBZ-a obnašao je od 1997. do 2011. godine.