izložba

Izložba Marine Stoponje i Hrvoja Dumančića


vrijeme: 22.11.2011. - 06.12.2011.19,00
mjesto: Zagreb; Galerija MORH -a Zvonimir, Bauerova 33

U galeriji MORH-a 'Zvonimir', danas, 22. studenog, u 19 sati, otvara se izložba pod nazivom 'Paralela suprotstavljenog zajedništva' na kojoj se predstavljaju akademski kipari Marina Stoponja i Hrvoje Dumančić. Izložba ostaje otvorena do 6 prosinca.

Dvoje umjetnika i prijatelja zajednički izlaže skulpture na nekoliko tema. Svaki od autora je kao zadatak sebi i onom drugom postavio nekoliko tema i zadanih materijala. Radovi se iskazuju kao natjecanje, prijateljsko nadmetanje i eksperiment. Prijatelji i kolege s doktorskog studija na Likovnoj akademiji u Zagrebu sami su sebi nametnuli ovo svojevrsno nadmetanje koje je u isto vrijeme i zajednički projekt i suradnja. Autor zadaje drugom autoru temu i područje kojim se sam bavi i koje mu je blisko, a ovaj to prihvaća kao bačenu rukavicu i uzvraća svojim temama i interesima. Skulpture postavljene u paralelu nadmeću se ali i nadopunjuju u usporedbi različitog pristupa i senzibiliteta.

Marina Stoponja rođena je 1969. u Zagrebu, gdje je 1999. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Godine 2008. upisala je specijalistički doktorski studij kiparstva. Bavi se i produkt dizajnom i dizajnom interijera. Osnovni medij u kojem stvara je mramor.

Hrvoje Dumančić rođen je 1975. u Zagrebu, gdje je 1998. diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Godine 2008. upisuje specijalistički doktorski studij kiparsktva. Izlagao na tridesetak skupnih i 17 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Osnovni motiv njegovih radova su konji.

(M.K., 22.11.2011)