izložba

Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse


vrijeme: 22.11.2011. - 05.02.2012.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4
organizator: Galerija Klovićevi dvori

U Galeriji Klovićevi dvori, od 22. studenoga 2011. do5. veljače 2012., organizira se izložba 'Tizian, Tintoretto, Veronese  –  veliki majstori renesanse'. Izložba će po prvi puta hrvatskoj javnosti, na jednome mjestu, predstaviti antologijska djela velikih majstora renesanse.

Na konferenciji za novinare Vesna Kusin je naglasila: 'Visoka kultura renesanse u nas svjedoči o svijesti domaćih stvaratelja, ali i naručitelja koji su svoje prostore, ponajprije crkve i samostane, željeli opremiti i djelima vrhunskih renesansnih majstora. Tako su u gradove duž hrvatske obale, kao i u mnoga otočna mjesta pristigla djela Tiziana, Tintoretta, Veronesea, Carpaccia, Bellinija, Lotta, Crivelija, Vivarinija i drugih slikara.

Rasuta, ona tvore imaginarni muzej velikana renesanse, sada prvi put stvarno uspostavljen, zahvaljujući skrbnim posuđivačima, u Galeriji Klovićevi dvori izložbom 'Tizian, Tintoretto, Veronese – veliki majstori renesanse'. Tim su podvigom Klovićevi dvori učinili nov iskorak, priredivši međunarodnu izložbu iz domaćih fundusa u kojima se čuvaju i remek-djela talijanskih majstora renesanse.

Autor izložbe akademik Radovan Tomić rekao je da izložba predstavlja izbor renesansnih djela koja imaju trajnu vrijednost te dodao: 'Smisao izložbe je ostvariti dijalog između promatrača i umjetničkog djela te ostvariti kontakt i s formom i sadržajem.'

Riječ je o slikama na platnu i drvu nastalim između 1450. i 1590. godine. Među njima je skupina remek djela koja su izradili najznačajniji talijanski slikari 15. i 16. stoljeća.

(I.P., 17.11.2011)