Preskočite na glavni sadržaj

Rene Stessl u Galeriji Karas

U zagrebačkoj Galeriji Karas, danas, 18. prosinca, u 19 sati, otvara se izložba njemačkog umjetnika Renea Stessla pod nazivom 'Pure reason must never prevail'. Izložba ostaje otvorena do 4. siječnja 2013.
vrijeme: 18.12.2012. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Karas, Praška 4
url: http://www.hdlu.hr
Da. One su seksi. Slike Renéa Stessla. Seksi, jer su slike sa stavom. Apstraktne slike ne laskaju nikome osim sebi samima: one ne žele impresionirati nikoga nego sebe. Slike Renea Stessla se događaju jer se one moraju dogoditi. Time umjetnik postaje vrsta agencije. Umjetnost sama za sebe zna kamo ide. Drugim riječima: što će izaći, mora izaći. U savršeno planiranom, organiziranom, stilskom svijetu apstraktne slike austrijskog umjetnika rođenog 1974. godine se pojavljuju s tupošću, utjecajem i ekspresivnosti.

Osvježavajući ravno, jasno, ali ipak mirno. Zašto? Jer René Stessl nije borac, on nije Don Quijote, koji je u borbi protiv platna kako bi pobijedio bjelinu. Zamislite njegove slike kao sinkronizirani par klizača na ledu - na kojem je izazov da ne padnu. Njegove slike kažnjavaju njegove ugledne kolege poput Karla Ottoa Götza, Markusa Prachenskyja ili Pierrea Soulagesa. To je dobro. Budući da je za Renea Stessla “enformel” umjetnički stav koji nije spojen na bilo koji trenutak vremena. 'Ne smijete slikati ovako više!', Ovo upozorenje slabića koji ne postoje za Stessla, koji su studirali na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču / Austrija. Morate zamisliti Renéa Stessla kao sretnu osobu.
 
René Stessl živi i radi u Kölnu / Njemačka. Predstavlja ga Galerija 'Teapot'. Osim kao apstraktni slikar Rene Stessl djeluje kao performer. Sa svojim kulinarskim performansom '1hourrestaurant' je putovao diljem svijeta. Stanice njegovog ‘1 hourrestaurant ‘ su: Williamsburg i Carol Gardens u Brooklynu, Downtown Manhattan, Times Square u Midtownu, Bushwick, Bedstuy, na krovu s pogledom na Veliku Jabuku, Köln, Beč i Leipzig. Sve se mora dogoditi što je brže moguće, nema vremena za licence i druge slične gluposti. Ovom umjetničkom izvedbom Stessl iritira, narušava fiksnu sliku lokaciji, gdje god se njegov restoran otvara i napada svakodnevni životu njegovih stanovnika koji tu prolaze svaki dan. U slučaju da dvoje prolaznika preskoči svoju početnu rezervaciju i sjedne u restoran, ukusno iskustvo ih odvuče iz njihove svakodnevice, te ih uranja u senzualni svijet koji traje sat vremena.